Изслушват кандидатите за шеф на ВКС

Изслушват кандидатите за шеф на ВКС | StandartNews.com

София. Висшият съдебен съвет ще изслуша двамата кандидати за председател на Върховния касацинен съд - Павлина Панова и Таня Райковска.

Двете съдийки, които ще се борят за поста на съдия номер едно, са заместници на настоящия шеф на ВКС Лазар Груев.

Таня Райковска е председател на Търговската колегия, а Павлина Панова на Наказателната колегия.

Председателят на Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи към ВСС Милка Итова вече съобщи, че и двете кандидатури за председател на ВКС са изключително сериозни, с безупречна професионална биография и с професионален подход към работата, припомня Дарик радио.

На 24 юли Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Председателят на ВКС е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е. 17 членове на ВСС.

Мандатът на председателя е 7-годишен. Този на сегашния съдия номер едно проф. Лазар Груев изтича тази есен. Груев бе избран на 9 ноември 2007 г. и назначен с указ на президента на 12 ноември. Съдии от ВКС внесоха свое виждане за профила на кандидата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай