Изборът на Гешев и на Панов – прилики и разлики

С действията си Лозан Панов никога не е позволявал факти от личния му живот да бъдат обществено достояние

Изборът на Гешев и на Панов – прилики и разлики | StandartNews.com

Когато преди пет години тогавашният съдия във Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов бе кандидат за председател на Върховния касационен съд (ВКС) срещу него се провеждаше масирана кампания, в която участваха медии, собственост или с обща редакционна политика с тези на Иво Прокопиев, тогавашните - правосъден министър Христо Иванов и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев, както и групата неправителствени организации, начело с политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) и други, свързвани с лобисти в правосъдието и адвокатски кантори, пише "Правен свят".

Последните месеци същите кръгове провеждат масирана кампания и срещу актуалната кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. Към тях трябва да се добавят и наемниците (протестъри, "говорители" и медии) на укриващия се от правосъдието фараон Цветан Василев, основният подсъдим по делото за банкрута на КТБ, по което Гешев е наблюдаващ прокурор.

Освен с политическата си реч срещу избора на главен прокурор, произнесена при изслушването на кандидата на 24 октомври, председателят на ВКС Лозан Панов даде своя принос в очернящата кампания с многократното настояване да се запознае в конкретика с делата, по които Иван Гешев е работил като редови държавен обвининтел. Ресорната Комисия по атестиране и конкурсите (КАК) отговори на любопитството на Панов, като му припомни, че благодарение на дейността на Гешев като прокурор в СРП и СГП са осъдени общо 233 лица, с влязъл в сила съдебен акт. Панов отвърна, че това не било достатъчно, макар само преди пет години и за него да е изготвена идентична справка.

Доклад за дейността на Лозан Панов като редови магистрат през 2014 г. прави и тогавашната Комисия по предложенията и атестирането на съдиите, прокурорите и следователите (КПА). "Съдия Лозан Панов е утвърден професионалист с кариерно развитие в органите на съдебната власт", пише в биографичната справка за кандидата за председател на ВКС. Отбелязва се даденото позитивно становище от тогавашния председател на ВАС Георги Колев. 586 съдебни акта са постановени от Седмо отделение на Втора колегия за периода от постъпването на Панов във Върховния съд, т.е. 01 февруари 2012 г. до момента на изготвянето на доклада.

Докладът съдържа справка и за работата на Лозан Панов като административен ръководител и на Административен съд София-град (АССГ), където през 2010 г. магистратът е титуляр в Първо отделени, Първи състав. През цялата 2010 г. Панов е насрочил 18 съдебни заседания, на които са разгледани общо 68 или средно по 4 дела на заседаниe. Административният съдия е бил докладчик по 18 дела.

Отбелязва се още, че макар да е прекарал повече време в административните съдилища, Панов има юридически стаж в началото на кариерата си и като наказателен съдия.

Комисията изтъква още, че извън професионалната си дейност като съдия, Панов "поддържа активна спортна дейност, като взима участия в редица състезания и мероприятия, което отразява личното му усещане за пълноценност, изградено не просто като съществуване, а като дух, воля и борбеност, насочени към постоянно развитие".

И още един детайл от доклада на КПА по повод номинацията на Л. Панов за председател, който с оглед развилата се впоследствие засилена публична и медийна активност на висшия съдия и дори на неговата съпруга!? (от 14 февруари 2015 г.), поставя въпроса - какво би могло да е причинило тоталната метаморфоза в душевността на "съдия №1": "…през всичките години с действията си (Л. Панов-бел.ред.) никога не е позволявал факти от личния му живот да бъдат обществено достояние, нито е давал повод за коментари в медиите или съсловието по въпроси, извън професионалното му поведение, което е сигурен знак за стабилност и ясно изградена ценностна система на личността".

Пет години по-късно нищо вече не е същото, Панов е забравил за своята атестация и предпочита тя да не е обществено достояние. Забравил е и поддръжниците си, когато бе атакуван с "кална кампания" в хода на процедурата по неговия избор. Днес председателят на ВКС е основният проводник на лобистките интереси в съдебната власт в частност във ВСС, той е и едно от "остриетата" в хибридната пропаганда срещу Иван Гешев, макар да е бил в неговата ситуация. Тогава Панов не се присъединява към призивите на неправителствени организации, начело със ССБ, тогавашният президент Росен Плевнелиев да не подписва указа за неговото утвърждаване, нито е смятал, че въпросът следва да се отнесе за тълкуване до Конституционния съд. Панов разчита, че всичко от 2015-та година е забравено. Така вероятно смята и Плевнелиев, който обслужвайки лобистки и политически кръгове, сега раздава непотърсени съвети, макар като държавен глава да изпълняваше послушно чуждата воля и набързо да подписа указа за избора на Лозан Панов за председател на ВКС.

А за разлика от Иван Гешев, който има безпрекословната и публично заявена подкрепа от страна на цялата професионална общност, Панов влезе като "външен" за ВКС магистрат, какъвто всъщност продължава да е и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай