Избират до 3 месеца прокурора, разследващ главния

Той ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател

Избират до 3 месеца прокурора, разследващ главния | StandartNews.com

Прокурорът, който ще може да разследва обвинител №1, ще проверява и заместниците му, ако има сигнали за нарушения. Това решиха депутатите като приеха промените в НПК на второ четене. Според тях новият прокурор трябва да бъде избран до 3 месеца.

ВИЖ ОЩЕ: САЩ: Нов НК и повече права за прокуратурата

Той ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател от Следствения отдел в Специализираната прокуратура. За разследващия главния прокурор се въвежда  съдебен контрол над евентуални откази за образуване на досъдебно производство срещу обвинител №1 или негов заместник. Предвижда се постановлението за отказ да се обжалва пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа.

Въззивният съд е Апелативният специализиран наказателен съд, а касационна инстанция е Върховният касационен съд. Бъдещият разследващ обвинител ще бъде номиниран от поне шестима членове от целия ВСС, от прокурорската, но и от съдийската колегия. Магистратите ще могат и сами да се предлагат за тази длъжност. Прокурорът ще се избира от поне 15 гласа от общо 25 членове на ВСС. Когато при първото гласуване никой не получи поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

Мандатът на разследващия главния прокурор ще бъде 5 години. За разследващ се назначава обвинител със стаж 12 години, с придобит статут на несменяемост, с високи професионални и нравствени качества, с положителна комплексна оценка ”много добра” от последното атестиране, на когото през последните 5 години не е било налагано някое от дисциплинарните наказания.

След като парламентът събра кворум ДПС и БСП заеха местата си в пленарната зала. От БСП изразиха резерви към законопроекта. Христиан Митев от ОП изтъкна, че новата правна фигура се избира с квалифицирано мнозинство във ВСС.  "Това което трябва да се направи е съдебен контрол върху отказите, това е стъпка в правилната посока, но тя трябва да се отнася в широк аспект", коментира Крум Зарков от БСП като определи новата правна фигура като безсмислена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай