Искат подновяване на делото срещу Полфрийман

Общественото недоволство расте и протести вече се провеждат в центъра на София

Искат подновяване на делото срещу Полфрийман | StandartNews.com

Роднините на Андрей Монов внесоха жалба в прокуратурата с искане за възобновяване на делото срещу осъдения за убийството на сина им - Джок Полфрийман. „Вярвам и за това внасяме тази жалба, не мога да им влияя, но съм убеден, че това ще бъдат хора морални, които ще вземат правилното решение”, каза Христо Монов, баща на убитото от Полфрийман момче. 

Междувременно общественото недоволство расте и протести вече се провеждат в центъра на София. Засега бащата на Андрей няма да се присъединява към тези протести, но кани приятелите на сина си и всички българи, които се чувстват жертви на българското правосъдие на 26-ти септември. „

Единственото, което мога да им кажа е, че ги подкрепям и им благодаря. Най-големият протест ще е тук на площад България, който го е измислил поклон пред търсенето на този символ, защото синът ми благоговееше пред името на родината”, допълни Христо Монов.

Той настоява съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова да излязат публично и да защитят решението си за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. „Сълзи не са ми останали да плача, но няма да оставя да се гаврят с паметта на сина ми. Трябва да се противопоставя на това беззаконие. Не просто, за да спася гаврата с паметта на моя син, а за да махнем от българската съдебна система двама души, които поругават закона. Председателят на състава г-н Калпакчиев и членът на състава г-жа Иванова”, споделя опечаленият баща.

Монов допуска, че решението на съдийския състав може да е мотивирано от странични фактори и причини. „Излиза, че са неморални, може би са мотивирани по друг начин. В българския съд за съжаление работят тези двама души, които злепоставят съда като институция, която гарантира справедливостта”, заяви той пред Нова телевизия.

Според бащата на Андрей Монов Полфрийман не може да се поправи. Казва го не само като баща, а и като психолог с над 20-годишна клинична практика. В четвъртък той няма да отиде на гробището, а пред Съдебната палата, за да протестира за справедливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай