Христо Иванов: Факт е, че ВСС си е затварял очите

Христо Иванов: Факт е, че ВСС си е затварял очите | StandartNews.com

София. "Към днешна дата няма обяснение защо има нередности по разпределението на делото с КТБ. Следва втора проверка. Изглежда ми, че се натиска копчето, докато не излезе правилният резултат. Действията към момента сочат, че има опит да се замаже положението, действа се хаотично", така резюмира скандала с разпределението на делата във ВСС правосъдният министър Христо Иванов пред бТВ.

"Назначава се една проверка от IT експерт, който беше избран от ВСС, те се спряха на човека, който им написа доклада. Той обясни две неща – че обясненията, които ръководството на Софийския градски съд беше дал за нередности при разпределението на делото КТБ не важат и не издържат, тоест те не се потвърждават", обясни той.

"Второ, че по принцип софтуерът не е защитен. Знае се от април 2013 г., че има проблеми със софтуера за разпределение на делата. Факт е, че ВСС си е затварял очите за това, а сигнали и съмнения има доста назад във времето", заяви правосъдният министър.

Иванов изрази позицията, че трябва да се направи така системата, че да бъде предварително невъзможно да се определи кое дело при кой съдия ще отиде. Той за пореден път призова ВСС да осъзнае сериозността на проблема и да реши как ще има в най-скоро време сигурност по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай