GSM-ът става личен асистент

GSM-ът става личен асистент | StandartNews.com

Изкуствен интелект ще пазарува като избира най-изгодните оферти

В света на технологиите вече има нов изчезващ вид потребител - човекът, чийто смартфон е пълен с разнообразни приложения. Времето на мобилните апликации чисто и просто е към своя край. Според последния анализ на Comscore, 65% от потребителите на смартфони не теглят никакви допълнителни приложения, а използват само предварително инсталираните апликации на устройствата си. Бихме могли спокойно да наречем мобилния свят в момента - свят на едното приложение, защото 40% от потребителите използват една единствена мобилна апликация. До 2020 г. т.нар. "умни агенти" (smart agents) и виртуалните лични асистенти (VPAs) ще поемат 40% от мобилната интеракция и постапликационната ера ще е започнала.

"Свидетели сме на преместване на фокуса на разработчиците от създаване на приложения към по-високотехнологични форми, използващи изкуствен интелект за създаването на смарт агенти", коментира пред Tech Radar Марк Армстронг, европейски мениджмънт директор на международния производител на мобилни приложения - Progress. Но не технологичното развитие, а бизнесът превръща мобилните приложения в изпята песен. Представители на малкия и среден бизнес поддържат интересната теорията за замяна на мобилните приложения със също толкова функционални мобилни уебстраници. Въпросът на компаниите е формулиран така: Защо да създаваме бутиково приложение, което ще се наложи допълнително да настройваме в зависимост от спецификациите на един куп устройства и операционни системи, вместо да направим един уебсайт, чийто код е унифициран? Джеймс Роузуел, изпълнителен директор и създател на технологичната компани 51 Degrees коментира пред Business Insider: "Мобилните уебстраници предлагат същата функционалност като аповете, но за частица от производствената цена. Освен това са много по-лесни за поддръжка и могат да бъдат много по-доходоносни". Роузуел добавя, че е много по-лесно да се предоставят

персонализирани услуги

на даден потребител когато се засича директно апаратът, от който той посещава определени уебстраници. Именно тук се проявява главната роля на новото поколение виртуален личен асистент. До няколко години всеки телефон ще бъде екипиран с такъв. И то независим от операционна система, а не обвързан с дадена компания каквито са Siri на Apple и Cortana на Microsoft. В момента щатската комуникационна компания Nuance предлага туулкитове и облачни технологии, помагащи на разработчици в създаването на виртуални лични асистенти, способни да разпознават глас и поддържащи text-to-speech технология. Директорът на отдел "Проучване" на Nuance, Нилс Ленке, казва пред Tech Insider, че "Целта ни е да подобрим приложимостта на виртуалните лични асистенти.

Към момента Siri има способността да реши определен кръг проблеми за потребителя си, който постоянно се разраства с появата на полезни мобилни домейни. Но и при Siri, и при Cortana, има една голяма опасност: вместо да ти свършат работа, да те прехвърлят към уебсайт, който сам да се наложи да преравяш". Поради тази причина повечето разработчици на виртуални асистенти се насочват към създаването на асистенти, които имат изяснени възможности и лимити и които разчитат на облачни и хибридни технологии за изпълнение на задачите си.

Анализатори предричат, че до края на 2016 г. комплексни решения за покупка, като например закупуването на училищни пособия, ще бъдат правени автоматично от дигитални асистенти. Т.е.

асистентът ще преценява самостоятелно

ценовата листа на няколко сайта за училищни пособия, ще прави поръчка от ваше име и вие само ще трябва да приемете продуктите на вратата си. Към момента виртуални асистенти са изхарчили около 2 млн. долара по целия свят, изпълнявайки подобен тип задачи. "Това означава, че около 2,5% от потребителите на мобилни услуги поверяват на виртуалните си асистенти да изразходват вместо тях около 50 долара годишно", казва Марк Армстронг от Progress. Според него подобни данни са от изключително значение и могат да предизвикат бизнеса да сключи партньорства с редица онлайн магазини, с цел развиване на услугата на ултра-персонализиран избор на продукти, предоставяни в реално време на виртуалните асистенти, за да могат те да направят по-лесно и адекватно избора вместо собственика си. "Това може да доведе до създаването на виртуални лични асистенти от страна на самия бизнес или пък създаването на специални платформи-пазари, насочени не към крайния потребител, а към дигиталния му асистент", добавя Армстронг.

Софтуер с характер сам ще инвестира парите ви

Виртуалните лични асистенти може да навлязат и в други видове персонални услуги, например за служители на големи корпорации. Там задачата им ще бъде да предоставят бързо и точно информация относно срещи, проекти, продуктивност и софтуерни ъпгрейди на всички работещи във фирмата. Пит Трейнър от Nexus Designs казва следното пред Tech Radar по повод бъдещето на тези програми: "Виртуалният личен асистент ще има достъп до банковата ви информация, до борсовите пазари, изобщо до всеки извор на информация, който е необходим при решението за нова инвестиция или обикновена банкова услуга. Асистентът ще прави изчисленията вместо вас. А ако имате нужда от допълнителна консултация - ще предоставя директно номерът на компетентния орган. Това е

бъдещето на банкирането.

Единственият начин да се стигне до там е да се доверим на изкуствения интелект на личните виртуални асистенти".
Важно е обаче да се реши един голям проблем, свързан с оперирането на този тип програми. А именно - как навигират през, подбират и предоставят информация. "Имплементирането на нови функции на виртуалните асистенти ще е от най-голяма важност за тяхната успеваемост на пазара. Именно от това ще зависи дали те ще бъдат предпочетени от крайния потребител", казва Трейнър. Той предлага разработчиците на лични виртуални аситенти да привлекат психолози в екипите си, с цел създаването на различни характери за дигиталните асистенти, за да могат потребителите да изберат този, който най-много им допада за общуване. "Виртуалните лични асистенти ще създадат един по-добър взаимосвързан свят", завършва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай