Груби нарушения при охраната в Иганово

Груби нарушения при охраната в Иганово  | StandartNews.com

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че в землището на село Иганово не са взети необходимите мерки за сигурност. В селото избухнаха множество боеприпаси, като има съмнения, че инцидентът е предизвикан умишлено.

Досъдебното производство е образувано на 21 март срещу Неизвестен извършител за това, че на 21 март в землището на село Иганово, област Пловдив, заводска площадка на „ВМЗ" АД гр.Сопот, област Пловдив, като е държал боеприпаси, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници и наредби и инструкции, и от деянието е последвала значителна повреда на имот, когато деецът не е искал и не е допускал това, съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура-Карлово.

Посочено е и че неизвестно лице най-редовно е водело на паша около 20 коне в зелените площи около складовете за снаряди. Като обяснението за това било, че конете изяждали тревата и така не се налагало да се коси.

От прокуратурата уточняват, че охраняемият периметър е бил оставен без физическа охрана в продължение на повече от 30 минути на 21 март. Дневната смяна охранители си тръгнали тогава по-рано, а пък нощната смяна служители на охраната дошли по-късно.

В района няма изградено видеонаблюдение, въпреки неколкократни изрични указания в този смисъл от служители от КОС, извършващи редовни проверки.

Двете версии за случилото са саботаж или бомбаж на снаряди. Взривовете върнаха кошмарния спомен отпреди три седмици, когато гръмна склад на ВМЗ-Сопот. Този път се взривиха 500 термобарични гранати в производствен цех на военния завод. Съмненията се увеличават, защото предприятието е било запечатано и достъпът до него спрян заради продължаващото разследване на първата експлозия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай