Гледат концепциите на кандидатите за КПКОНПИ

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за нов председател на КПКОНПИ

Гледат концепциите на кандидатите за КПКОНПИ | StandartNews.com

Парламентарната комисия за борба с корупцията разглежда концепциите на двамата кандидати за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и ще вземе решение дали да ги допусне за изслушване, което е насрочено за 3-ти декември. Освен концепциите, ще бъдат прегледани и документите, които задължително се подават при тези кандидатури.

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за нов председател на КПКОНПИ. Под номинацията са се подписали депутати от ГЕРБ, Емил Димитров от „Обединени патриоти“, който е гражданска квота от ВМРО, както и четирима независими депутати от „Атака“, сред които и бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев.

Всички заявиха, че водещ мотив за номинацията на Цацаров е бил дълбоките му юридически познания, опит и решителност, които Цацаров е демонстрирал в качеството си на главен прокурор.

Настоящият главен прокурор обеща „да събуди антикорупционната комисия“, а стремежът му ще е за конкретни и прагматични предложения. Според него законът се нуждае от промени.

„Действащият закон има доста несъвършенства и аз и в своята концепция, и в изслушването пред комисия, ако такива въпроси бъдат зададени, няма да скрия мнението си по отношение на всичко, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали ще бъде направено – не е мое правомощие. Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава членовете на комисията, е най-положителният и най-работещият модел“, написа Цацаров.

„Воля“ също внесе предложение за председател на Антикорупционната комисия - това е депутатът от тяхната парламентарна група „Воля - българските родолюбци“ Симеон Найденов, който е с 35 години юридически стаж.

В концепцията си Найденов се спира на житейския и професионалния си опит, декларира, че ще работи за среда без корупция и залага на превенцията. Той иска да си взаимодейства с други институции и да си партнира с неправителствените организации.

Единствено БСП се оказа в позиция да не подкрепя никого.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай