Гешев удари варненските бандити

Продължава акцията на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност

Гешев удари варненските бандити | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев удари и варненските бандите. Гешев е морската столица, където се провежда поредната операция срещу битовата престъпност. Вчера такава акция бе в София. След нея Иван Гешев обяви война на крадците, автоапашите и измамниците, които тормозят хората у нас.

ВИЖ ОЩЕ: 11 задържани при акцията на Гешев във Варна

Припомняме, че още в средата на януари главният прокурор разпореди на административните ръководители на прокуратурите да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства и да повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела.

Окръжните и районните прокуратури извършват тематични проверки, които да включват анализ на състоянието и динамиката на досъдебните производства срещу обвиняеми с две и повече дела и контрол за срочността на приключването им. На наблюдаващите прокурори е указано да осигурят приоритетно и бързо провеждане на досъдебните производства срещу един и същ обвиняем, включително чрез предприемане на необходимите мерки за формиране на екипи.

Наблюдаващите прокурори следва да преценяват за всеки конкретен случай необходимостта от внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ или „домашен арест“, както и да указват на съответните поделения на МВР провеждане на действия свързани с противодействие на битовата престъпност съгласно съответната им функционална компетентност.

В случаите на констатирани нарушения при неспазване на съответната мярка за неотклонение и укриване от органите на досъдебното производство, наблюдаващите прокурори следва да предприемат действия за замяна на наложената мярка с по-тежка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай