Вторник,

Гешев: Смешни сме с разпределението на делата

От: Иван Ангелов, кадър БГНЕС -
130
Гешев: Смешни сме с разпределението на делата
A
A
A

Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава заседанието си по одита на централизираната система за случайно разпределение на делата, съобщава БГНЕС.

Заседанието се провежда онлайн, като в сградата на ВСС дойде само министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той не влезе през централния вход, а с автомобила си през гаража.

Прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на ВСС, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

„Съгласявам се с колегите, които смятам, че трябва да бъдат изслушани експертите при закрити врати“, каза главният прокурор Иван Гешев в хода на онлайн заседанието на Пленума.

„Защото както, каза г-н Кузманов (Георги Кузманов – бел.ред.), съществува реален риск, не че не сме станали, но да станем смешни и някой седмокласник да влезе и да разпределят някое дело в някое от съдилищата на България. Нашата работа не е да обучаваме цяла България по какъв начин може да се влезе в централизираната система за разпределение на делата, а това, което виждам в доклада е, че всеки с някакви елементарни компютърни умения – 7 или 8 клас, може да го направи елементарно, ако разполага с квалифициран електронен подпис, на родител примерно”, заяви главният прокурор.

Главният прокурор се съгласи и с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че докладът трябва да бъде публикуван. „Но моето мнение е, че трябва да бъде поискано разрешение от наблюдаващите прокурори”, посочи Гешев и точни, че освен разрешение, трябва да бъдат отстранени уязвимостите. „Защото повтарям, нашата работа не е да обучаваме седмокласници как да разпределят дела в съда, но е съвсем логично предложението на Лозан Панов целият материал да бъде качен на страницата на ВСС и всеки да има възможност да го прочете”, заяви той.

Очаква се кадровиците да разгледат и мораториума върху заплатите до края на годината. В сряда главният прокурор Иван Гешев се обяви за мораториум върху актуализацията на заплатите на магистратите и съдебните служители до края на 2020 година. По-късно Прокурорската колегия взе решение за замразяване на заплатите на прокурорите до края на година.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички