Гешев: Смешни сме с разпределението на делата

ВСС продължава заседанието по одита на системата за случайно разпределение на делата

Гешев: Смешни сме с разпределението на делата | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава заседанието си по одита на централизираната система за случайно разпределение на делата, съобщава БГНЕС.

Заседанието се провежда онлайн, като в сградата на ВСС дойде само министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той не влезе през централния вход, а с автомобила си през гаража.

Прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на ВСС, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

„Съгласявам се с колегите, които смятам, че трябва да бъдат изслушани експертите при закрити врати“, каза главният прокурор Иван Гешев в хода на онлайн заседанието на Пленума.

„Защото както, каза г-н Кузманов (Георги Кузманов – бел.ред.), съществува реален риск, не че не сме станали, но да станем смешни и някой седмокласник да влезе и да разпределят някое дело в някое от съдилищата на България. Нашата работа не е да обучаваме цяла България по какъв начин може да се влезе в централизираната система за разпределение на делата, а това, което виждам в доклада е, че всеки с някакви елементарни компютърни умения – 7 или 8 клас, може да го направи елементарно, ако разполага с квалифициран електронен подпис, на родител примерно”, заяви главният прокурор.

Главният прокурор се съгласи и с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че докладът трябва да бъде публикуван. „Но моето мнение е, че трябва да бъде поискано разрешение от наблюдаващите прокурори”, посочи Гешев и точни, че освен разрешение, трябва да бъдат отстранени уязвимостите. „Защото повтарям, нашата работа не е да обучаваме седмокласници как да разпределят дела в съда, но е съвсем логично предложението на Лозан Панов целият материал да бъде качен на страницата на ВСС и всеки да има възможност да го прочете”, заяви той.

Очаква се кадровиците да разгледат и мораториума върху заплатите до края на годината. В сряда главният прокурор Иван Гешев се обяви за мораториум върху актуализацията на заплатите на магистратите и съдебните служители до края на 2020 година. По-късно Прокурорската колегия взе решение за замразяване на заплатите на прокурорите до края на година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай