Гешев ще мете "политическия боклук", каза кой му е скроил шапка

Подозира кой стои зад заплахи срещу него, но ще го обяви, когато има доказателства

Гешев ще мете "политическия боклук", каза кой му е скроил шапка | StandartNews.com

Вчера пристигайки от САЩ бях поканен до 10 ч. да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и ако не го направя, някой ще "натисне копчето Еnter с някакви видеоклипове". И по-добре да проявя благосклонност, защото животът продължава. Свършваше с Don't worry, be happy, обяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

Той каза, че на този етап подозира кой може да стои зад тези заплахи, но ще го обяви, когато има достатъчно доказателства.

"Не ме е страх! Страхливият умира всеки ден. Смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Това е моята оставка", заяви Иван Гешев и демонстративно скъса оставката си и я хвърли на земята.

"Започнах с битовата престъпност и с възрастните хора, които обират по къщите. Продължихме с организирана престъпност и ЕК заяви, че този проблем вече е решен. За пръв път се появиха разследващи дела за тероризъм и зловредното руско влияние“, каза обвинител номер едно.

„Даже някои бивши премиери подаряваха кученца на Путин. Бяха каракачански овчарки мисля. Продължихме и с олигарси, които смятахме за недосегаеми, а сега се крият в Дубай и Сърбия, пазени вероятно от руснаците“, каза Гешев.

„Прокуратурата в резултат на това беше атакувана безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. Аз, а надявам се и българите, не искаме това да продължава. По тази причина ние живеем по този начин, в този олигархичен модел. Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Ще се присъединя към г-н Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата. Съгласен съм, сега е моментът и съм сигурен, че тя трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно, да ръководи в интерес на користните си интереси. Това сега се прави безобразно и брутално“, категоричен бе Гешев.

По думите му в момента политици нарушават дори елементарния морал.

„Получих завоалирано предложение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел или в Турция или евентуално да имам политическа кариера, в неговата партия вероятно. Не го взех на сериозно. Явно тогава е почнала организацията на всичкото това нещо.

След това в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на съда. Не знам дали има връзка, но това беше началото“, каза той.

Всички знаете за опита за атентат срещу мен. Имах нужда от време. Това е целенасочен опит да бъда убит, дали това е така или не, ще покажат експертизите.

Към това разследване, ако не са, то ще се включат Европол и други. Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Не подлагам на съмнение компетентността и капацитета на българските експерти, но както в България сме свикнали, не се доверяваме на себе си, а разчитаме на някой друг“, каза той.

„Това, което се случи след атентата, го подцених. Започна медийна атака срещу мен, но и срещу прокуратурата. Знаете кои са те и кои партии са отзад“, допълни Гешев.

“Снощи твърдо реших, че си заслужава да остана на власт, заради бъдещето на България и заради децата ни, аз съм българин, прокурор, магистрат и мъж, а някои други явно не са. Тези, които са  подписали това искане с оставката ми, бяха на стълбите на Съдебната палата преди дни, случайно или може би не случайно всичко това се промени в четвъртък вечерта, някои от тях може би са мотивирани, други са се подплашили. Но вярвам, че при нас все още са останали честни и достойни хора, част от които смятах за приятели”, каза той.

“Ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание, съдейки от изявленията на някои политици и техните изявления. Но това едва ли е изненада за някои. Ясно е, че, след като всички се обединиха по този начин безапелационно, означава че прокуратурата си върши работата само и единствено в интерес на народа. Прокуратурата показа, че ние сме единствената стабилна институция”, сподели обвинител номер 1.

“Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах”, категоричен е Гешев.

Получих съобщение от един мой колега, съученик: Пита ме следното: “Не знам дали знаеш, ама еди кой си казал ,че до петък трябва да прекратя делото за Барселона гейт.

“За мен има само едно значение, време е да бъде изметен този политически боклук! Независимо какво ще ми коства в личен план, прокуратурата е единна и ще продължи два бъде такава. Е, винаги има едно плъхче и няколко мишки, даже се учудвам, че трябваше толкова време да мине, за да се покажат. “Гордея се, че съм българин”, завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай