Гешев проверява язовири и депа за боклук(ОБНОВЕНА)

Две мащабни проверки, свързани с екологията, разпореди главният прокурор

Гешев проверява язовири и депа за боклук(ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Две мащабни проверки, свързани с екологията, разпореди главният прокурор. Първата е свързана с язовирите, втората - със съхранението на боклуци в зоните на стари мини у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев поиска проверка на важните язовири

ДАНС и националната полиция съвместно ще проверяват най-важните язовири, съобщиха от прокуратурата. Проверката трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в тях и гарантирана ли е питейната вода на българите. Гешев иска обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири.

ВИЖ ОЩЕ: Учредяват Български ВиК холдинг с капитал 1 млрд.

Ако в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за отношение.

С особено внимание ще бъде следен яз. "Бели Искър". Отдел "Надзор за законност" при Върховната административна прокуратура прави специална проверка на съоръжението дали се спазват разпоредбите на Закона за водите.

"Бели Искър" е един от най-старите язовири у нас, той осигурява 20% от водата на София. Освен това служи за допълващ обем на основния водоизточник на столицата - "Искър". Според медийни публикации стената на "Бели Искър", която е едно от първите подобни съоръжения у нас, е в много лошо състояние и се нуждае от спешен ремонт. Именно и това стана причина за сериозни притеснения у жителите на Самоков, особено след земетресението преди няколко седмици. Самоковци се страхуват стената да не поддаде.

Паралелно с проверката на язовирите ще върви и проверката на старите мини, използвани за деба за съхранение на боклук. Ще се установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини на територията на страната, както и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз, съобщиха от прокуратурата.

В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи. При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер, главният прокурор е разпоредил незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай