Гешев представи концепцията си за прокуратурата

Кандидатът за гл. прокурор ще надгражда над вече постигнатото

Гешев представи концепцията си за прокуратурата | StandartNews.com

Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев ще опровергава "грешния  извод за безконтролност на прокурорите", ще работи за повишаване на доверието в съдебната власт и ще търси партньорство с неправителствени организации и медиите. Това заместникът на Сотир Цацаров е записал в 32-страничната си  Концепция за стратегическо управление на държавното обвинение през следващите седем години. Документът вече е на страницата на Висшия съдебен съвет и ще остане там до 24 октомври, когато ще е изборът на нов главен прокурор.

Амбицията на Иван Гешев – чрез организационни, структурни и законодателни промени, чрез синхрон с другите власти, хармонични отношения със съда и в партньорство с неправителствени организации и медии, държавното обвинение да предостави на своите работодатели – българските гражданите, продукта "справедливост". Признава, че "съдебната власт, и в частност прокуратурата, е длъжник на общество и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на справедливост".

Чрез повече публичност, включително и чрез социалните медии, прокуратурата ще опровергава – "грешния извод за безконтролност" и "усещането, че обвинител номер едно притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата“. "Какъвто и отпечатък да имат личностите върху системата, тя трябва да бъде организирана, така че работата и ефективността ѝ да не зависят от отделни личности, включително и тази на главния прокурор", смята най-вероятният следващ такъв.  Той обещава – на гражданите – публичността да не засяга правата им, а на медиите – да бъдат третирани равнопоставено.

За да има присъди за корупция по високите етажи на властта, Иван Гешев предлага със законодателни промени да бъдат освободени от наказателна отговорност предлагащите подкуп. Това + телефон за сигнали при искане на подкуп, ще обърне статистиката, смята той.

Според заместника на Сотир Цацаров механизмът за наблюдение над съдебната система вече се е превърнал в политически инструмент, затова, ако бъде избран за главен прокурор, Иван Гешев ще работи за отпадането на евронаблюдението.

"Цената на т.нар. "криминален преход" не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци" – това пише в Концепцията си за управление на прокуратурата единственият номиниран за следващ обвинител номер едно Иван Гешев. В документа се говори за организационни и структурни промени, нова наказателна политика и по-голяма публичност на резултатите от дейността на прокуратурата, за бъде разсеян "грешният извод за безконтролност на прокурора".

Отговорност, прозрачност и институционална предвидимост, независимост и безпристрастност на прокурорите, обективни и качествени разследвания при спазване на законите и Европейската конвенция за защитата правата на човека и основните свободи – това са част приоритетите в публикуваната Концепция за стратегическо управление на прокуратурата Иван Гешев.

Според Гешев за проблемите при изпълнението на конституционните функции на прокуратурата трябва да се говори открито и отговорно. А решаването им изисква организационни и структурни промени, които да бъдат подкрепени както от законодателната, така и от изпълнителната власт. Висок стандарт за ефективно и качествено правосъдие може да бъде постигнат, смята номинираният за обвинител номер едно, само с активни действия и усилия в рамките на конструктивния диалог и взаимодействие с всички отговорни институции, при отчитане на конституционно регламентираните им правомощия + активното сътрудничество и партньорство със съсловните и неправителствените организации, медиите и образователните институции.

В концепцията си Иван Гешев изброява постигнато дотук, което смята да надгражда, за да бъде стабилизирано  то, така че да гарантира необратимия ефект на реформите дотук.

Заместникът на Сотир Цацаров е убеден, че „че работодател на магистратите са българските граждани и те – магистратите, са длъжни да им дадат очакваната справедливост". "Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“, пише в концепцията си Иван Гешев и се обявява за законодателни промени, които да дадат "нови инструменти за публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност, към които е фокусирано общественото внимание".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай