Гешев предлага одит от ЕК на работата на съд и прокуратура

Според главния прокурор, Еврокомисията ще се отнесе положително към такова искане

Гешев предлага одит от ЕК на работата на съд и прокуратура | StandartNews.com

Изготвил съм писмо до министъра на финансите, в което сме изложили становището на прокуратурата, че предлагаме да се извърши, да го наречем одит, от ЕК, на работата на специализираните структури - прокуратура и съдилища

Това каза в интервю за БТА главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че има основание да смята, че ЕК ще се отнесе положително към такова евентуално искане.По думите му закриването на специализираните съд и прокуратура, както и реформата в КПКОНПИ, ще доведе до "безславен край на всички сериозни дела, които са внесени в съда" и освобождаване на "замразени 3 млрд. лева".

Главният прокурор потвърди, че по време на изслушването му пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, е бил питан за досъдебното производство, познато като "Барселонагейт", и за разследването на снимките с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Главният прокурор е обяснил, че по двата случая се чакат молби за правна помощ и европейски заповеди за разследване от различни европейски страни. По думите му наблюдаващите прокурори по делата са посочили, че това е "основната причина те да не бъдат приключени до момента".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай