Гешев погва мародери и спекуланти

Ще има действия по предотвратяване на телефонни измами и мародерства, каза гл. прокурор

Гешев погва мародери и спекуланти | StandartNews.com

Масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства обяви като мярка главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съд3ебната палата след среща с шефа на щаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и гл. секретар на МВР Ивайло Иванов.

Прокуратурата е сформирала национален щаб, следящ за законността на мерките по време на извънредното положение. Ръководител е главният прокурор Иван Гешев. В щаба участват заместниците на главния прокурор и апелативните прокурори от цялата страна. Този щаб ще си взаимодейства с Националния оперативен щаб на Мутафчийски.

„Съществуват няколко риска, които ще се стремим да минимизираме”, заяви главният прокурор. Ще се следи внимателно за лица, нарушаващи наложената им карантина. Освен това ще има действия по предотвратяване на телефонни измами и мародерства", категоричен бе той. „От днес започват масирани проверки за спекула за стоки от първа необходимост – дезинфектанти, лекарства и всичко друго, важно за здравето на българските граждани”, каза главният прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев поиска по-радикални мерки от НС и МС във връзка с Ковид-19 (Covid-19).

"В качеството си на обикновен български гражданин - надявам се и мисля, че е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат според мен още по-радикални мерки в рамките на компетентността на НС и правителството. Мерки които взимат и някои други държави около нас". Това заяви главният прокурор Иван Гешев след работна среща с председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гешев даде пример за по-радикални мерки - днес, прокурор е дал указания за спиране на кабинковия лифт, който е в Банско. Прокуратурата в рамките на своята компетентност предприема такива мерки, допълни той. И уточни, че в цяла Европа курортите са затворени.

ВКП осъществява постоянен мониторинг върху контролните органи, от които зависи защитата на здравето на българските граждани, каза още главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата е създала организация на работа във връзка с извънредното положение и добави, че прокуратурата не спира да работи. Създадена е и организация с МВР за своевременни действия.

"За всички нас трябва да е ясно, че икономика се възстановява, не така стоят нещата с човешкия живот, затова трябва да вземем всички мерки да запазим здравето на българските граждани. Минали сме през много изпитания, войни, глад, болести, ще преминем през това при мобилизация на всички органи и ресурси на държавата. Мога да уверя българските граждани, че прокуратурата продължава да работи", каза Иван Гешев.

"Не може основното движещо нещо в тази ситуация да е страхът от наказателно преследване. Всеки трябва да прояви отговорност и да спазва правилата, указани от държавата", заяви главният прокурор.

Иван Гешев призова българските граждани всички сигнали своевременно да се подават към властите, като организацията е чрез МВР информацията да се придвижда към конкретната прокуратура на територията на страната в реално време и да се реагира на всеки един случай максимално бързо.

Главният прокурор благодари и на медиците, които са на първа линия в борбата със заболяването, както и на държавните служители, прокурорите, МВР, НАП и всички държавни структури, които работят в кризисен режим.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че съставът на министерството е мобилизиран, на терен, като служителите не абдикират от останалата си дейност, свързана с противодействие на престъпността. И той призова цялото общество към отговорност и солидарност.

За всяка проверка се ангажира ресурс, а с фалшиви и злонамерени действия се ангажират полицаи, които могат да помогнат на граждани в нужда. Когато всички мислим в една посока, нещата ще се получат.

Поддържаме ежечасен контакт с началника на оперативния щаб, с главния прокурор, няма да откажем помощ на никого, допълни Ивайло Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай