Сряда,

Гешев алармира в Брюксел за ината на сръбските власти за NEXO

От: Иван Ангелов, сн. БТА -
1378
Гешев алармира в Брюксел за ината на сръбските власти за NEXO
A
A
A

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за възникнали трудности с приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на български граждани от Република Сърбия.

От разпространената от държавното обвинение информация става ясно, че се има предвид отказът на Сърбия да задържи преминалите през нейна територия преди дни собственици на разследваната у нас криптофирма NEXO – Антони Тренчен и Коста Кънчев.

Ето какво пише в съобщението до медиите от Прокуратурата на Република България:

В Софийска градска прокуратура (СГП) е образувано и се води досъдебно производство за изключително тежки трансгранични криминални престъпления, свързани с  организирана престъпна група за  пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами и причинени вреди в различни държави.

Групата е действала от началото на 2018 г. до 12.01.2023 г. на териториите на Република България, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови. До момента в хода на извършените действия по разследването са събрани доказателства, от които се установява, че са осъществявани редица трансакции с цел да бъде избегнат санкционният режим, наложен по отношение на Руската федерация.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени четири лица, сред които  К.К. и А.Т. Спрямо двамата са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МВР прокуратурата е уведомена, че двете лица са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал по чл. 26 от Регламент /ЕС/ 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също и по канала на Международната организация на криминалната полиция - Интерпол.

На 07.04.2023 г. чрез  Дирекция “МОС“ – МВР е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвиняеми К.К. и А.Т. са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23,05 ч. на летището в  Белград, Република Сърбия, с полет от Дубай, Обединени арабски емирства.  Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. Още на 07.04.2023 г. по факс е получено съобщение от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

В писмото на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че Република Сърбия не е изпълнила задължението по чл.16, т.3 от Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти по отношение на обвиняемите К.К. и А.Т. Така на издирваните лица е позволено да избегнат наказателна отговорност в България.

„Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика“, пише в писмото.

В него главният прокурор Иван Гешев отправя искане да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com