Събота,

Германци хвалят магистрати от екипа на Гешев за перфектна служба

От: Иван Ангелов, сн. Нова ТВ, архив -
5069
Германци хвалят магистрати от екипа на Гешев за перфектна служба
A
A
A

Главният прокурор Иван Гешев получи поздравления от Главната прокуратура в Бамберг, Германия, и от Областната криминална служба на Бавария във връзка с работата на прокурор Ралица Мравкова от Специализираната прокуратура, Петранка Рабаджиева, следовател от Отдел „Следствен“ на СП, и разследващи полицаи от ГД „БОП“ МВР в изпълнение на Европейска заповед за разследване.

Отправена е благодарност и респект към работата на целия екип за „перфектно свършената работа“.

На 18.07.2022 г. са извършени процесуално-следствени действия на територията на областите Бургас и Сливен под ръководството на прокурор Мравкова и следовател Рабаджиева в присъствие на 12-членен екип от Бавария – представители на Главната прокуратура в Бамберг, разследващи полицаи и експерти.

Следственото дело в Бамберг се води срещу германски граждани за участието им в престъпен сговор (по българския Наказателен кодекс - престъпление по чл. 321, ал. 6) за разпространение на наркотици и компютърни престъпления.

По делото в Германия са събрани доказателства, че те са разпространявали онлайн забранени синтетични наркотични вещества (модерна дизайнерска дрога - PINACA). Според прокуратурата в Бамберг са налице и данни, че голяма част от парите от незаконната продажба на забранени вещества са били изпирани в България чрез превеждането им по банков път, покупка на къщи, офиси, строеж на жилищен блок в Бургас и др. с цел последваща продажба.

В хода на действията по разследването са извършени 8 претърсвания на жилища и обиск на лице. В къща в с. Черни връх, община Камено, област Бургас, са намерени и иззети множество компютърни конфигурации и огромно количество документи. Иззет е и скъп автомобил, за който има данни, че е придобит със средства от престъпната дейност.

Къщата в с. Черни връх е обитавана от роднини на един от разследваните за участие в престъпния сговор, където той е живеел със семейството си преди да почине. Пред разследващите роднините са дали подробни показания в качеството им на свидетели. Свидетелски показания са събрани и от други лица.

Събраните в България доказателства по делото са предадени на екипа от германски разследващи по законовия ред още преди те да отпътуват от страната и ще бъдат присъединени към следственото дело на Главната прокуратура в Бамберг.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com