Вторник,

Герджиков: Радев върна указа "Гешев" без основания

От: Редактори -
Герджиков: Радев върна указа "Гешев" без основания
A
A
A

"Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише - заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила", заяви пред БНР Огнян Герджиков, професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер, по повод върнатото от Румен Радев решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

"Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува, коментира Герджиков.

Според него няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си.

"Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият", подчерта Герджиков.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, професорът заяви, че това би било "удар във въздуха".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички