Четвъртък,

Герджиков: Радев върна указа "Гешев" без основания

От: Редактори -
270
Герджиков: Радев върна указа "Гешев" без основания
A
A
A

"Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише - заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила", заяви пред БНР Огнян Герджиков, професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер, по повод върнатото от Румен Радев решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

"Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува, коментира Герджиков.

Според него няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си.

"Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият", подчерта Герджиков.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, професорът заяви, че това би било "удар във въздуха".


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички