Понеделник,

Герджиков: Има съмнителни сделки в приватизацията

От: Рачо Рачев -
461
Герджиков: Има съмнителни сделки в приватизацията
A
A
A

„Не всичко е било скандално по време на приватизацията. Но има много сделки, които са съмнителни. Не е лошо да се изкарат на показ тези, които са се възползвали по незаконен начин в приватизационния процес. Това не носи особени правни последствия, но носи морални, което не е малко“, заяви в интервю за БНР юристът, бивш служебен премиер и председател на парламента Огнян Герджиков.

„Конституцията не е свещена крава, но е и последният проблем. Що се отнася до желанието за промяна в Конституцията с оглед на давността на приватизационните сделки, това би било една огромна грешка. Ще излезем от категорията на правовите държави. Не може с промяна в законодателството изтекла давност да бъде възкресена“, категоричен бе Герджиков. По думите му „правната сигурност е страхотна опора“.

Той коментира и предлаганите промени в Конституцията, свързани с търсенето на отговорност от главния прокурор. „И сега има механизъм, в който главният прокурор не е недосегаем. Идеята за наблюдаващ прокурор ми се струва недомислена и странна. Ако възникнат проблеми с главния прокурор, с оглед на неговото незаконосъобразно поведение, то ад хок от главната прокуратура може да се посочи човек, който да тръгне в тази посока“, обясни юристът.

Според проф. Герджиков „от гледна точка на качеството на законодателството парламентът търпи много сериозна критика“. „Липсва професионализъм, липсва експертност. Това е много дразнещо. Самият факт, че постоянно се променят законите, които се приемат, е оценка за самата работа на парламента... Няма никаква правна сигурност. Това действа лошо на бизнеса, днес е едно, утре ще е друго. По средата на играта се сменят правилата. Това е катастрофа“, каза проф. Огнян Герджиков.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com