Гербаджия смрази околните! Къде прати застрелян прокурор

Бранимир Балачев опита да обясни думите си

Гербаджия смрази околните! Къде прати застрелян прокурор | StandartNews.com

"Николай Колев го заслужаваше, защото той правеше такива поразии... За мен това е инцидент".

Тези думи, по адрес на убития през 2002 г. прокурор Николай Колев прозвучаха по време на дебата за обсъждане на измененията в Наказателно-процедуалния кодекс за въвеждане на механизъм за ефективно разследване на обвинител номер едно, предаде Клуб З.

Изрече ги депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, в опит да аргументира позицията си - че такива промени са ненужни, защото и сега Главният може да бъде разследван ефективно. 

"Понеже тука много се развява делото на Николай Колев. Аз го познавам лично, защото той е от нашия регион, познавам този, с когото се тричаха взаимно, г-н Филчев, защото и той е от нашия регион и той беше съдия при нас. А Николай Колев, както каза в един разговор колежката ми, която се подсмихва в момента, Николай Колев заслужаваше, защото той правеше такива поразии. Аз го казвам".

Думите му обаче възмутиха всички присъстващи, в т.ч. председателя на комисията Радомир Чолаков, който поиска те да не влизат в протокола от заседанието. Но пък записите остават.

Името на покойния прокурор не се споменава случайно. Разстрелът му преди повече от две десетилетия предизвиква политически скандал след последвалите публични обвинения, че зад покушението стои тогавашният главен прокурор Никола Филчев, днес съветник на наследника си Иван Гешев.

"Казах, че разправията между главния прокурор тогава Никола Филчев и Николай Колев е инцидент в практиката въобще. Втори такъв случай не е имало никога. А защо беше застрелян - не знам. Той имаше прекалено много врагове. И то заради това, че, пак казвам, грубо нарушаваше закона." каза пред Клуб З Балачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай