Убиецът на Милен Цветков може и да се измъкне

Може ли прокуратурата да докаже мотив за извършване на умишлено престъпление?

Убиецът на Милен Цветков може и да се измъкне | StandartNews.com

Кристиан Николов, който бе обвинен в умишлено причиняване на смърт на пътя, слад като в катастрофа сложи край на живота на журналиста Милен Цветков, може да се измъкне от тежко наказание поради множество условности в случая, които го правят труден. Това стана ясно от обяснение пред Bulgaria ON AIR на адвокат Димитър Марковски.

Първоначалното обвинение бе за причиняване на смърт след употреба на упойващи вещества. Може ли прокуратурата да докаже мотив?

"Мотивът, чисто в юридически план, е свързан с обстоятелството, когато съдът се занимава с определяне размера на наказанието - това може да е смекчаващо и отегчаващо вината обстоятелство. Това нещо е свързано с отговорността, която следва да понесе Кристиан. Трябва да се търсят аргументи за умисъла за извършаване на престъплението. Много е тънка разликата между непредпазливостта и евентуален умисъл в извършване на престъпление", обясни адвокатът.

И посочи, че в конкретния случай това поведение зад волана на Кристиан Николов няма логика. Няма как да се докаже, че точно в този момент той е знаел, че зад волана в ударената кола е Милен Цветков.

"Той е съзнавал, че там където подава газ, има хора и коли пред него. Ускоряването в тази отсечка, липсата на спирачни следи и този наркотичен коктейл  - всичко това са аргументи в подкрепа на тази промяна на обвинението, което е извършила прокуратурата", разясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

Според него автотехниците много лесно от видеокамерите в тази отсечка ще изчислят математически каква е била скоростта на движение на автомобила на Кристиан и в кой момент той е ускорил.

Преди това пък бащата и колега на Димитър Марковски - адв. Марин Марковски, обяви, че обвинението ще издържи в съда и Кристиан ще получи присъда. "Точната правна квалификация предстои да бъде сериозно обмисляна", обаче отбеляза той.

"Ако обвинението не успее да докаже умисъла, който твърди, тогава има горни съдебни инстанции, които да преценяват дали това е така, ако съдът оправдае Кристиан Николов. В рамките на това обвинение Кристиан Николов няма право на съкратено съдебно следствие, защото се приема, че тази смърт е причинена умишлено", каза още адв. Димитър Марковски.

Спътниците на Кристиан в джипа - Георги и Симона, са с обвинения за затаяване на истината. Според адв. Марковски показанията на двамата имат значение по делото, но очевидно те не могат да бъдат достоверен източник на доказателствена информация.

"Трябва да се търсят показанията на други свидетели очевидци. Може да получат наказание за затаяването на истината. Един свидетел, ако първоначално е лъжесвидетелствал, до приключване на досъдебното производство може да каже истината и тогава не носи наказателна отговорност.

Ако се установи, че майката на Кристиан Николов е предоставила ключовете и колата, при положение, че е знаела, че употребява наркотици, тогава ще носи и тя отговорност", завърши юристът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай