Експерт предупреди за голяма опасност за главния прокурор

Това са вече фини настройки, казва доц. Наталия Киселова

Експерт предупреди за голяма опасност за главния прокурор | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за промени в Конституцията събра 161 гласа в парламента. Наши юристи се опасяват за позицията, която ще има главният прокурор след измененията. Венецианската комисия също излезе със становище по законопроекта. Проектът за промени стана прицел на множество критики от различни ведомства и професионални организации.   

"Народното събрание не успя да събере достатъчно подкрепа и поради тази причина не одобри. Ако използваме думата "отхвърли", няма как да има следващ етап", заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, относно заявката на управляващо мнозинство да променя Конституцията.

Ако след гласуването в началото на декември са налице отново 160 гласа, ще започне работа по конкретните текстове, поясни тя.

Критиките на Венецианската комисия Киселова определи като "общи болести, които може да видим по всеки един законопроект", не само в този.

"Проблемът в този законопроект е, че бяха включени повече въпроси, отколкото бяха първоначално заявени", коментира Наталия Киселова. Така според нея се получава ситуация всеки да критикува нещо конкретно, а да изглежда, че се критикува целия проект.

Доц. Киселова изрази мнение, че е по-добре "да отпада значителна част и да останат най-съществените промени, без които не може", а всичко, което може да се направи през Закона за съдебната власт, да се осъществи през него, като в този случай няма да е необходима подкрепата на ДПС.

Хубаво е "вместо на конституционно ниво да се заковават определи правомощия на прокуратурата, да се прегледа много по-съществено Законът за съдебната власт", смята тя.

"Нормално е да се цели съдии да избират съдии и да се възприеме тази препоръка за самоуправлението. Въпросът обаче с прокурорите е да няма такава доминация, при която косвено Народното събрание да влияе върху кадровото развитие на прокурорите. И по отношение на главния прокурор – дали е достатъчно да бъде само административен ръководител, или с оглед на функцията по спазване на законността да има и други правомощия. Това са вече фини настройки. Но ако кажем, че ограничаваме главния прокурор, хубаво би било да се прецени каква да е дозата. За да не стане пък от маша - беззъбо котенце", предупреди конституционалистката.

Идеята на вносителите да се ограничат хората, измежду които президентът избира служебен премиер, не беше реализирана добре, подчерта доц. Киселова във връзка с промените, засягащи института на служебното правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай