Експерт посочи невиждана драма след атентата срещу Гешев

Говори Андрей Янкулов

Експерт посочи невиждана драма след атентата срещу Гешев | StandartNews.com

Напрежението се изостря след атентата срещу главния прокурор!

Взривът с кортежа на Иван Гешев отекна с последици в ръководството на прокуратурата, които не сме виждали. Това коментира в "Още от деня" Андрей Янкулов, експерт в Антикорупционния фонд.

По думите му при последните трима главни прокурори не е имало открита форма на противопоставяне от страна на заместник главен прокурор към главен прокурор, каквато наблюдаваме сега.

"Борислав Сарафов излезе с остра позиция спрямо главния прокурор Гешев, директно го упрекна, че прокуратурата се намира на политическия терен", допълни Янкулов.

Според него трябва да мине известно време за да се преценят причините за конфликта между Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов.

"Съвсем спокойно може да се касае за нещо мимолетно във връзка с конкретния инцидент, развитието на който постави заместник-главния прокурор в негативна обществена светлина. И по този начин сега да се опитва да изчисти пострадалия си публичен имидж, но да няма сериозен разлом между него и главния прокурор", коментира експертът.

Андрей Янкулов препоръча Висшият съдебен съвет да разгледа упреците на Борислав Сарафов към Иван Гешев.

"Това е безпрецедентен упрек от страна на един ръководител в прокуратурата за политическо позициониране на институцията. ВСС трябва неминуемо да разгледа тези упреци, да запита Сарафов какво точно има предвид. Борислав Сарафов трябва да обясни в по-голяма конкретика какво има предвид. И мястото, където трябва да го обясни, е ВСС. Притеснителна е и намесата на главния прокурор в разследването на инцидента. ВСС и неговата прокурорска колегия трябва да намери отговорите на тези въпроси", каза Янкулов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай