Два гласа не стигнаха на Райковска за ВКС (ОБЗОР)

Два гласа не стигнаха  на Райковска за ВКС (ОБЗОР) | StandartNews.com

Състезанието за ключовия пост в съдебната система ще се реши след вота

София. Висшият съдебен съвет не успя да излъчи председател на Върховния касационен съд. След 8-часова процедура по избор и по-малко от две минути гласуване кадровиците на Темида не успяха да постигнат необходимото мнозинство от 17 гласа за избор на върховен съдия номер 1. За съдия Таня Райковска гласуваха 15 от членовете на съвета, шестима бяха "против", а трима се въздържаха. За съдия Павлина Панова гласуваха девет от членовете на съвета, осем бяха против, а седем се въздържаха. Сега ВСС ще трябва да обяви нова процедура. Така изборът за ключовия за съдебната система пост на председател на ВКС ще се състои след парламентарния вот, който е на 5 октомври.

Още с началото на заседанието от кадровия орган нарушиха собствените си правила и позволиха на кандидатките да представят обширни концепции повече от 20 минути, както предварително бе заложено изискването по регламент. Така представянето на Панова продължи над 40 минути, а това на Райковска двойно повече - близо 80 минути. Последваха и пространни въпроси към двете кандидатки, което удължи процедурата почти 8 часа. Целият работен ден обаче така и не стигна за избор. По закон, за да се осъществи такъв, са необходими минимум 17 гласа за един кандидат. "Очаквах този резултат. Не съм учудена", коментира веднага след избора получилата най-много гласове Таня Райковска.

"Изборът беше труден. Можеше да се очаква", бе коментарът и на другата кандидатка Павлина Панова. Развръзката се оказа очаквана за мнозинството от магистратите. Една от причините е свързана с предстоящите парламентарни избори и очакванията за промени в политическата конюнктура. Зад номинацията на Райковска официално застанаха членове на ВСС - Светла Петкова (парламентарна квота, излъчена по предложение на ГЕРБ), Мария Кузманова (парламентарна квота, излъчена по предложение на ГЕРБ), Милка Итова (съдийска квота, преди това съдия от СГС), Каролина Неделчева (парламентарна квота, предложение на ГЕРБ) и Даниела Костова (съдийска квота, преди това съдия в Окръжен съд - Варна). Кандидатурата на Панова пък бе издигната от Камен Иванов (съдийска квота, съдия от САС), Галина Карагьозова (парламентарна квота, БСП), Юлия Ковачева (съдийска квота, съдия от ВАС), Юлиана Колева (парламентарна квота, предложение на ГЕРБ) и Калин Калпакчиев (съдийска квота, съдия от САС). Панова официално получи подкрепата и на председателя на ВКС Лазар Груев. Вчера кадровиците изслушаха първо Павлина Панова. Тя обяви намерението си да създаде аналитично звено, което непрекъснато да следи развитието на законодателството и практиката на съдилищата, с което ВКС да е много по-активен в процеса по усъвършенстване на законите. В концепцията си Таня Райковска заложи на самоиздръжката на сградата на Съдебната палата в София и ежемесечни общи събрания на върховните съдии, както и на посещения по районните съдилища в страната. И двете кандидатки обърнаха внимание върху липсата на подготовка на българските съдии по практиката на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай