Досъдебно производство за падналата стена на гимназията в Казанлък

Досъдебно производство за падналата стена на гимназията в Казанлък  | StandartNews.com

В Районна прокуратура-Казанлък се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по член 356 от Наказателния кодекс (нарушаване на установени строителни правила при проектиране, ръководене или изпълнение на строежи и с това се изложи на опасност живота на другиго), съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

По досъдебното производство е извършен оглед. Предстои изискване на всички строителни книжа по проектиране на строежа от възложителя и изпълнителя, разпит на свидетели, назначаване на експертизи. Наказанието, което предвижда член 356 от Наказателния кодекс, е до 2 години лишаване от свобода. Вчера по време на ремонтни дейности 50 квадратни метра от стена на Математическата гимназия в Казанлък се срина. Ремонтът се е извършвал за изграждането на Национален център за природоматематически науки към гимназията. Падналата стена е на склада по физика, където се помещавали помагала и материали за извършване на обучението. Сградата е доста стара, след като е строена пред 60-те години и основите са подали, коментираха специалисти. Създадена е експертна комисия , която ще направи необходимите обследвания на мястото, където се срути стена и част от крилото на ПМГ „Никола Обрешков" при извършване на строителни дейности за изграждане на Националния център по природо-математически науки. Комисията ще набележи и мерки за по-нататъшни действия по самата сграда.

Още вчера, след първоначалното падане на външната стена на първия етаж в източното крило на сградата, Община Казанлък предприе всички необходими мерки за обезопасяване на района, като бе спряно газоподаването към сградата на училището, ел. захранването, водоснабдяването. Затворена бе съседната улица „Орешака", осигурено бе нощно осветление с прожектори и денонощна охрана на обекта.

В източното крило на ПМГ „Никола Обрешков" не са водили учебни занятия. По време на инцидента няма пострадали ученици, учители, работници, граждани. Мерките за безопасност продължават да са в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай