Докато САЩ благодари на Цацаров, протестъри стягат пуч

Докато САЩ благодари на Цацаров, протестъри стягат пуч | StandartNews.com

Пуч срещу главния прокурор Сотир Цацаров стягат хора на правосъдния министър Христо Иванов. Докато посланикът на САЩ Марси Рийс благодареше на Обвинител номер 1 за работата му, платени протестъри започнаха да готвят протест срещу него заради съдебната реформа. Следите в заговора, които водят до правосъдния министър обаче, веднага се видяха.

Поводът за недоволството на поръчковите протестъри този път стана подкрепата на Цацаров за стратегията за съдебна реформа, която одобри парламентът. Главният прокурор е обсъдил тази тема и с американския посланик на срещата им вчера. Сотир Цацаров заяви категоричната си подкрепа за приетата от Народното събрание Стратегия за съдебната реформа и посочи, че ще подкрепи всяка разумна идея, която гарантира върховенството на закона и независимостта на магистратите. Всеки емоционален подход по отношение на съдебната реформа обаче е неприемлив, както и опитите съдебната власт да бъде подчинена на други власти, категоричен беше Цацаров. "Високо ценя професионалния начин, по който Вие винаги сте подхождал по различните теми", заяви пък Марси Рийс по време на разговора им.

Подкрепата на главния прокурор за съдебната реформа обаче не се хареса на дежурните протестъри, защото те не искат промени на статуквото. Митингът срещу Цацаров за 14 юли подготвя група хейтъри във фейсбук. Въпреки че тя е анонимна, лесно може да се познае стилът на дежурните протестъри, които гравитират около определени кръгове - Протестна мрежа и Института за развитие на публичната среда. До тях обаче са близки и някои политици, сред които и правосъдният министър Христо Иванов. Преди да подготвят завера срещу Цацаров, по-добре да се бяха вслушали в мнението на американския посланик, коментираха абсурдната ситуация депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай