Добро и лошо ченге изнудвали наркодилъри

Арестуваните за подкупи висши антимафиоти провалили международни операции

Добро и лошо ченге изнудвали наркодилъри | StandartNews.com
  • Арестуваните за подкупи висши антимафиоти провалили международни операции
  • Свързани са с разкритите огромни колическтва кокаин в Студентски град

Арестуваните за подкупи висши антимафиоти Цветан Панков – шеф на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП и подчиненият му Кирил Ванков, играли класическата схема добро и лошо ченге, за да получават рушвети от наркодилърите. Това стана ясно по време на брифинга на прокуратурата, на който бяха изнесени шокиращи подробности за полицаите. Групата им действала от 2018 г., но има данни, които се проверяват, че всъщност дейността й е още от 2014 г. В нея има още двама души – полицайка от „Автокражби” на Главна дирекция Национална полиция – Фикерлийска и посредник за получаване на парите, който не е свързан с МВР.

ВИЖ ОЩЕ: Корумпираните от ГДБОП действали от 2018 г.

Панков и Ванков демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си сред криминалния контингент. Единият фиктивно изготвял справки срещу бандити, а другият им обещавал помощ и съдействие срещу пари. Шефът на Вътрешна сигурност Стефан Банков  заяви, че единият правел уж проблеми на определени наркогрупи, а другият предлагал да ги спасява.

 

Панков и Ванков, както и полицайката от ГДНП Фикерлийска са работили по оперативни данни от 2014 г. Най-фрапантното в случая е, че това са служителите, които са държали връзката и с международните ни партньори. Провалили са редица операции както у нас, така и в чужбина. Шефът на Вътрешна сигурност дори сподели, че са осуетили през 2017 г. и разследване на самата Вътрешна сигурност. Въпросният бандит от наркобанда, който даде рушвета на Цветан Панков под моста на Захарна фабрика, е бил на средно ниво в наркоструктурата. Давал е многократно подкупи на антимафиотите. На въпрос с какво се занимава, Банков заяви: "Не е преподавател в университет за всеки случай". Той потвърди и че ареста на антимафиотите е свързан със заловения кокаин в Студентски град, но отказа да даде повече подробности. "Те са изключително нагли и арогантни", отсече Банков. Говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, пък благодари на Вътрешна сигурност и на спецпрокуратурата от името на Гешев.

"Антимафиотите са преминали на грешната страна. Ще се проверява дейността им и назад. Има оперативни данни, които са предадени на прокуратурата, че са действали от 2014 г.". Ролята на третият служител - полицайката от "Автокражби" в ГДНП е била на касиер-счетоводител. Тя е присъствала и на даването на подкупи в много случаи, стана ясно на брифинга. Четвъртият арестуван е цивилно лице, представял се е за служител на ДЕА. Той е с мярка за неотклонение - гаранция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай