Вторник,

Корумпираните от ГДБОП действали от 2018 г.

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
174
Корумпираните от ГДБОП действали от 2018 г.
A
A
A

Днес прокуратурата ще поиска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков. Според обвинението срещу заплащане, те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. Постоянен арест ще се иска и за тяхна подчинена, която е била свръзката им с наркобандите.

В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се като сътрудник на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.

В момента прокуратурата разкрива подробности за задържаните висши антимафиоти.

Досъдебното производство е започнало този месец май. Беше установена организирана престъпна група, действала от 2018 г. до задържането им преди дни. Стигна се до безпрецедентни арести, на антимафиоти, свързани с престъпна дейност", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Недопустимо е държавни служители да използват позицията си, за да покровителстват престъпност", допълни още тя.

"Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши длъжности за борба с наркотиците", коментира Милева.

Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците", коментира Милева.

"Задържаният служител на МВР е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите", допълни още говорителят на главния прокурор.

"Дейността на групата е била в няколко направления.- получаване на подкупи от групи за наркоразпространение и наркотрафик с цел да не възпрепятства незаконната им дейност. Второто им направление е било получаване на подкупи за неутрализирането на конкуренти в наркопазара. Третото незаконно направление на арестуваните антимафиоти е било за предупреждаване на групите за предстоящи акции и разследвания", разкри Сийка Милева.

Групата е била разкрита от лице, което през годините е било изнудвано и е давало подкупи на началника на сектор "Наркотици" в ГДБОП, в размер от 5000 до 10 000 лв. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от органите.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички