Корумпираните от ГДБОП действали от 2018 г.

В момента прокуратурата разкрива подробности за задържаните висши антимафиоти

Корумпираните от ГДБОП действали от 2018 г. | StandartNews.com

Днес прокуратурата ще поиска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков. Според обвинението срещу заплащане, те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. Постоянен арест ще се иска и за тяхна подчинена, която е била свръзката им с наркобандите.

В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се като сътрудник на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.

В момента прокуратурата разкрива подробности за задържаните висши антимафиоти.

Досъдебното производство е започнало този месец май. Беше установена организирана престъпна група, действала от 2018 г. до задържането им преди дни. Стигна се до безпрецедентни арести, на антимафиоти, свързани с престъпна дейност", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Недопустимо е държавни служители да използват позицията си, за да покровителстват престъпност", допълни още тя.

"Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши длъжности за борба с наркотиците", коментира Милева.

Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците", коментира Милева.

"Задържаният служител на МВР е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите", допълни още говорителят на главния прокурор.

"Дейността на групата е била в няколко направления.- получаване на подкупи от групи за наркоразпространение и наркотрафик с цел да не възпрепятства незаконната им дейност. Второто им направление е било получаване на подкупи за неутрализирането на конкуренти в наркопазара. Третото незаконно направление на арестуваните антимафиоти е било за предупреждаване на групите за предстоящи акции и разследвания", разкри Сийка Милева.

Групата е била разкрита от лице, което през годините е било изнудвано и е давало подкупи на началника на сектор "Наркотици" в ГДБОП, в размер от 5000 до 10 000 лв. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от органите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай