Десислава Атанасова и Борислав Белазелков полагат клетва (НА ЖИВО)

Това ще стане в 11 часа пред членовете на КС

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков полагат днес клетва като конституционни съдии точно седмица, след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Церемонията започна в 11 часа.

От съда информират, че Атанасова и Белазелков ще се закълнат в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Отсъствието на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването на двамата, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

Припомняме, че на 23 януари държавният глава сезира КС за избора на нови съдии и призова те да не полагат клетва. В мотивите си Румен Радев посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

На 24 януари депутатите от „Възраждане“, ИТН и БСП внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента. В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите. Според вносителите мандатът противоречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай