Депутатите приеха стратегията за съдебна реформа

Депутатите приеха стратегията за съдебна реформа | StandartNews.com

София. Актуализираната стратегия за съдебната реформа бе приета от депутатите в парламента. 173 депутати гласуваха със "за", 4 бяха против, а 18 се въздържаха, съобщи БГНЕС.

Новата стратегия се стреми да осигури европейски стандарт на правосъдието и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната ни власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Приемането на актуализираната стратегия ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономически натиск, обясни правосъдният министър Христо Иванов.

Текстовете предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите.

„Това не е стратегия за Висшия съдебен съвет (ВСС), това е всеобхватен документ, който да се запознае в рамков формат за всички проблеми на съдебната система", каза по-рано Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай