Депутатите приеха промените на Цацаров

Депутатите приеха промените на Цацаров | StandartNews.com

При забраната за напускане на страната да се вземат личните карти и паспортите на обвиняемите и подсъдимите, като им се издават заместващи документи. Това гласи една от поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които депутатите от парламентарната правна комисия приеха единодушно.

Промените бяха представени от прокуратурата в началото на месеца и се отнасят за мерките за процесуална принуда. Те бяха провокирани от случаи на бегълци от правосъдието с постановени присъди като Братя Галеви, убиеца от "Соло" и осъдените за смъртта на студента Стоян Балтов. "В момента те бягат не защото съдебната система е толкова небрежна.

Те бягат, защото законът им го позволява", подчерта главният прокурор Сотир Цацаров, който присъства на заседанието на правната комисия в парламента. "Заместващите документи съвсем ясно дават правото на лицето да участва в гражданския оборот и да не търпи каквито и да било ограничения по отношение на пребиваването си на територията на страната. Но по своето съдържание и вид те показват, че лицето няма право да напусне пределите на страната", обясни Цацаров. Той уточни, че е възможно върху тези документи да има технически или електронна марка, която да показва, че лицето е подсъдимо. При мярката "домашен арест" да се прилага контрол с електронно средство за наблюдение, предлагат от прокуратурата. За същата мярка се предлага и максимален срок, в който тя може да трае - нещо, което до момента не е съществувало.

Прие се и предложението подсъдимият да е задължен да присъства и на заседанията на втората инстанция на съда по дела с обвинение за тежко престъпление. Цацаров обясни, че смисълът е, докато там тече делото, "да не чакате на Бахамите резултата и оттам да решите какво да правите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай