Демерджиев отряза Гешев за междуведомствено звено за изборите

В действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на Прокуратурата

Демерджиев отряза Гешев за междуведомствено звено за изборите | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изпрати отговор на писмо, постъпило от Прокуратурата на република България, в което се съдържа проект на заповед за създаване на Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. В отговора министър Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и Прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено.

"В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед", пише в своя отговор министър Демерджиев. Той допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на Прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законово определените си функции, съобщават от пресцентъра на МВР.

"Сътрудничеството между органите на МВР и Прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред", пише още министър Демерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай