Делят КПКОНПИ на две. Какво очаква правосъдният министър?

Днес в рамките на деня депутатите ще приемат закона за реформиране на КПКОНПИ

Делят КПКОНПИ на две. Какво очаква правосъдният министър? | StandartNews.com

Правосъдният министър Атанас Славов вярва, че днес в рамките на деня депутатите ще приемат закона за реформиране на КПКОНПИ. Това заяви самият Славов в интервю за Нова телевизия.

„Досега такъв орган не сме създавали. Служителите с разследващи функции са или в полицията, т.е. под контрола на изпълнителната власт, или в съдебната власт. Ние правим нещо различно – независим орган с разследващи функции”, обясни ресорният министър и допълни, че очаква това да даде резултат.

„Създаваме достатъчно стимули в системата да имаме ефективно разследване и наказване на корупцията”, каза още той.

Славов коментира и темата за правомощията на главния прокурор. Министерството не подкрепяло дългите мандати на тримата големи в правосъдието. Обсъжда се обаче вместо сегашния един мандат от 7 години, обвинител номер едно да може да бъде избиран за два от по 5 години. „Надявам се това предложение да не бъде подкрепено”, посочи Славов.

Членството на България в Шенген също беше засегнато от правосъдния министър. „Отпадането на механизма за сътрудничество и проверка е важно събитие, защото показва, че усилията, които полага мнозинството и управлението, имат смисъл”, категоричен е Атанас Славов. По думите му дебатът за Шенген в Австрия е вътрешнополитически и това много затруднява процеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай