Делото "Палките" все още е мираж

Делото "Палките" все още е мираж | StandartNews.com

София. Мегапроцесът срещу катаджийската корупция "Палките" все още е мираж заради различни процесуални нарушения. Година и три месеца след като беше насрочено първото заседание по делото, то все още не е тръгнало на първа инстанция.

През юни 2011 г. при спецопeрация на МВР бяха задържани 12 пътни полицаи от Пазарджик и Пловдив. Стоян Илиев, Георги Бодуров, Марин Енджов, Петър Михайлов, Петър Костадинов, Иво Даскалов, Илия Сотиров, Георги Георгиев, Иван Араланов, Наско Ставрев и Здравко Тодоров от Пловдив и Илия Пърличков бяха обвинени, че са участвали в престъпна група, която вземала рушвети от шофьори. Според прокуратурата подкупните ченгета са действали от септември 2010 г. до май 2011 г. от 40-ия км на магистрала "Тракия" между ханче "Калугерово" и Пловдив. Манипулирали радари и искали рушвети, най-често между 20 и 50 лв. от шофьор, за да заличат от системата превишената скорост и да не съставят актове. Разследването започнало след подадени сигнали на рекетирани шофьори. За да бъде разкрита схемата, били използвани полицаи под прикритие и СРС-та. Името на операцията по задържането дошла, след като стана ясно, че групата криела парите от подкупи в полицейски палки с винт.

Първото заседание по делото бе насрочено още през септември 2013 г. Процесът бе отлаган 6-7 пъти заради отсъствието на адвокати. Делото бе връщано три пъти от спецсъда на спецпрокуратурата заради нарушения. Оказа се, че обвинителят - прокурорът от Софийската градска прокуратура, който е изготвил обвинителния акт, забравил да напише длъжността си и датата, на която е изготвил документа. При второто връщане пък се оказа, че преписката била водена като секретна, а трябвало да е явна. През юли т.г. делото бе върнато от Специализирания наказателен съд на прокуратурата заради процесуални нарушения. Оказа се, че обвинителният акт на спецпрокурор е преписан от този на предишен негов колега, върнат заради неточности.

Тепърва в съдебната зала ще се доказва кога е била създадена групата и по чия инициатива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай