Дават още 200 щата за надзиратели в затворите

Парите в сектор "Правосъдие" ще дойдат от икономии, обясни ресорният министър

Дават още 200 щата за надзиратели в затворите | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Даниел Кирилов заяви на правителственото заседание днес, че ще бъдат назначени нови 200 служители в системата на съдебната охрана и надзирателите на затворите.

Парите в сектор "Правосъдие" ще дойдат от икономии, обясни ресорният министър. Междувременно синдикатите обявиха, че запазват стачната си готовност.

„Премиерът разпореди във връзка с обявената стачна готовност на синдиката на служителите в затворите Министерство на правосъдието да започне подготовката, организацията и работата по разкриване на 200 нови щатни бройки, които да бъдат в щатното разписание на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана”, каза министърът на брифинг в Министерски съвет. 

„Смятам, че с това разпореждане на премиера синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят осигуряване на по-добър регламент в законодателството във връзка с техните условия на труд“, добави още министърът.

Готовност за нови протести бяха обявили надзирателите в затворите и служителите в съдебна охрана.

Решението си те бяха взели след среща с ръководството на Министерството на правосъдието, на която е станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.

От Министерството обясниха по-рано, че са поискали повече пари за допълнителни хора да бъдат заложени в бюджета за догодина, но това все още не е факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай