Членове на ВСС искат уволнение на шефа на спецпрокуратурата

Членове на ВСС искат уволнение на шефа на спецпрокуратурата | StandartNews.com

София. 11 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са изготвили предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, което ще бъде внесено на заседанието в четвъртъ, съобщи „Правен свят".

Според тях той е извършил три нарушения – уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към колегите му и нарушение на принципа за случайното разпределение на делата. Предложението е базирано на доклада на Инспектората към ВСС, който установил стряскащи нарушения.

През декември ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка в спецпрокуратурата. Скандалът около Светлозар Костов избухна веднага, след като не бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тогава всички присъстващи членове на съвета подкрепиха неговия конкурент – Даниела Попова.

След това пред медии той каза, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му. Именно във връзка с тези негови медийни изяви е имало спорове сред членовете на съвета дали има уронване престижа на съдебната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай