Ченалова напусна ареста срещу парична гаранция

Ченалова напусна ареста срещу парична гаранция  | StandartNews.com

Софийски градски съд освободи Румяна Ченалова след петчасово заседание, което приключи след полунощ. Тя напуска ареста с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 8000 лева.

Съдия Ченалова трябва да внесе парите в срок от три дни. Срещу нея са повдигнати две обвинения – за длъжностно и за документно престъпление, свързани с работата й по дело срещу Националната електрическа компания.

Нейният брат и адвокат по делото Станимир Ченалов, коментира след заседанието, изложените от съдия Веселина Ставрева мотиви за наложената мярка. По думите му, те са изключително подробни, актуални.

От залата Ченалова си тръгна без белезниците, с които влезе, защото според изискванията на закона веднага може да излезе от ареста. Ако обаче не внесе гаранцията си в срок от три дни, ще се върне отново там. Все още не е ясно дали прокуратурата ще протестира определението на съдия Веселина Ставрева пред Софийския апелативен съд.

Срещу Ченалова бяха повдигнати две обвинения - за длъжностно и за документно престъпления, които са свързани с работата й по делото на "Обединени енергийни търговци" ООД срещу НЕК. Според съдия Ставрева по случая няма данни за престъпление по служба, а само за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Според съда малка част от събраните от обвинението доказателства имат връзка с повдигнатите обвинения. Съдия Ставрева констатира, че по делото съществуват показания на свидетели, които уличават съдия Румяна Ченалова във взимането на подкуп, но те въобще не са били разследвани от прокуратурата. За подкуп няма повдигнато обвинение.

По делото, което е от 19 тома, са разпитани много свидетели, сред които Димитър Попов и бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Бяха цитирани по време на заседанието в съда показанията на Попов, че се е срещал с Ченалова, за да договорят как близо 690 000 лева да се разпределят така, че да има резултат за едната страна по делото "ОЕТ". Не стана ясно обаче кога и къде се е състояла тази среща. Според думите на Ченалова на съда показанията на свидетеля Попов са "абсурдни". Тя недоумяваше "кой нормален човек дава такава сума без да има решение по делото".

Софийски градски съд игнорира твърденията на Димитър Попов и Димитър Ламбовски, че Ченалова е взела пари, за да реши делото по определен начин, тъй като те не са били проверявани от разследващите. Според съда няма опасност Ченалова да се укрие или да извърши ново престъпление. Освен делото, за което бе задържана, срещу Ченалова се води и досъдебно производство за престъпление по служба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай