Божков недоумява защо е издирван

Явно този път твърдо са решили да ме премахнат, оплаква се бизнесменът

Божков недоумява защо е издирван | StandartNews.com

“Не знам, ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват, като могат да ми се обадят”, каза бизнесменът Васил Божков в първата си реакция на новините за обиски в офисите му и разпространената информация, че шефът на "Нове Холдинг" е обявен за издирване – с европейска и с международна заповеди.

“Главният прокурор ли го каза това? Никой не ми се е обадил”, каза Божков във връзка с повдигнатите 7 обвинения срещу него, и че е обявен за общодържавно и международно издирване.

Гешев: Ще изправим Божков пред съда

Васил Божков заяви днес многократно пред медии, че не се укрива и може да се върне много бързо в България, ако бъде уведомен, че е издирван и съответно призован.

Божков не назовава в коя държава се намира, но казва само, че не е в страна от Европейския съюз. Обяснява само, че може да се върна в страната за два часа. Преди да бъдат повдигнати обвиненията срещу него, плановете му били да се върне в България в средата на другата седмица, обяви той пред БГНЕС.

По-рано от прокуратурата обявиха, че е издадена европейска заповед за арест на Божков и са му повдигнати 7 обвинения. Самият той определи обвиненията като „несериозни“.

Президентът на „Нове Холдинг“ каза по-късно пред бТВ, че от медиите разбира, че е издирван: „Никой не ме е търсил, не знам за никакви повдигнати обвинения. Да каже главният прокурор Иван Гешев, ако иска публично, ако иска по телефона или с призовка – кога, къде да се явя и аз ще се явя точно на момента там. (…) Има си законов ред, пращат се призовки или по телефона. Ако иска г-н Гешев, публично да каже и аз ще се явя веднага“.

Бизнесменът отрече някога да е кадрувал в Комисията по хазарта, като добави, че дори не познавал членовете на комисията. Председателят на структурата Александър Георгиев е в ареста.

По думите на Божков случващото се с него е „грубо погазване на законите“ от гледна точка на неговите човешки права: „Не мисля да давам отпор на държавата. Държавата сме всички ние. Но тая държава, ако не съблюдава законите, ние ли трябва да ги съблюдаваме?“.

„Ако приемем за чиста монета обвиненията, сигурно сега са открили някакво страшно престъпление. Нали знаете, че този закон го създадоха те – отмениха точка на Кадиев, която го забраняваше и го гласуваха с точка която го разрешава“, коментира още бизнесменът относно промените в Закона за хазарта, откъдето тръгна сагата с него и с облагането на частната "Национална лотария".

Божков подчерта, че само в неговите офиси са правени обиски, докато подобни проверки не е имало при бившите му съдружници братя Найденови, които сега са в силно обтегнати отношения с него.

„Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко“, сподели Божков.

Малко по-рано и след изявлението на главния прокурор за повдигнатите на Божков обвинения от "Нове АД Холдинг" изпратиха официална позиция до медиите.

Ето и пълният текст на съобщението:

"Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното.

Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми.

И до момента г-н Божков и юридическият му екип не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения.

С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на “бухалка” и за целта не се пестят средства – от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици.

Различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме съдействали на властите. Приветстваме всяка проверка и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече – нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време.

Отново ще напомним, че Агенцията за държавна и финансова инспекция установи, че няма нарушение на закона при плащаните от нас такси. Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени задължения към държавата. Това потвърждава и финансовият министъ,  и цялото Министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години.

Припомняме, че известните вече поправки в Закона за хазарта са приети от ГЕРБ и са мотивирани от финансовия министър Владислав Горанов през 2014 г. Комисията по хазарта е на подчинение на финансовото министерство и през целия период, който формално се разследва, министър на финансите е бил Владислав Горанов.

Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Очевидно някой иска да сложи ръка на футболен клуб „Левски“, точно в момента, в който клуба бе спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост.

България е европейска държава, а безцеремонното погазване на закони и правила от страна на институциите е явен знак и пореден пример, че гражданите и компаниите във всеки един момент могат да бъдат ограбени и репресирани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай