Борислав Сарафов хвърли нови скандални твърдения за Гешев

Срещу мен се води мръсна, кална война, оплака се заместникът на главния прокурор

Борислав Сарафов хвърли нови скандални твърдения за Гешев | StandartNews.com

Шефът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов поднесе поредна порция твърдения по адрес на главния прокурор Иван Гешев, като се оплака от водена от обвинител номер едно война.

"Срещу мен се води мръсна, кална война. Публикуваните снимки, на които се вижда Петьо Петров, по известен като Пепи Еврото, са от момент, в който трябваше да се видим с Гешев", каза Сарафов пред бТВ.

Те са направени чрез частно външно наблюдение, което е незаконно, добави той и поясни, че именно Гешев разполага с такава наблюдение.

"Тогава, преди 3 години, още се опитвах да поддържам нормални, човешки отношения. Иван Гешев искаше да се видим и трябваше там в този ресторант "Осемте джужджета" да го направим. Той не дойде. Подозирам всичко е направено с тази цел, да бъда заснет", обясни още Сарафов.

Той уточни как според него се е случило заснемането.

"Снимките са направени от частното външно наблюдение - нелегална и нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от г-н Стефчо Банков, бивш ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР, уволнен от Бойко Рашков, и в момента е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано видео- и фотозаснемане. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение, и именно те правят тези записи, това е скандално, но е вярно", заяви Сараов.

По думите му е ясно кой натиска "Ентер"-а.

Снимките се появиха, след като стана ясно, че ще съм гост в предаването "120 минути", обясни още Сарафов.

"Иван Гешев каза, че има над 150 записа, явно той натиска на "ентъра" и пуска записи в подходящия момент, както казах - тези снимки излязоха в деня на участието ми във вашето предаване", добави зам.-главният прокурор.

Той разказа и че Гешев често е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и о доста по-често от него и че е имал близки отношения с Петьо Петков - Еврото.

„Аз нямам никакво касателство с казуса "Осемте джуджета", каза Сарафов.

Той обясни, че е повод за притеснение това, че някой следи него, жена му и малкия му син. Затова и му е била нужна охрана.

"Аз съм този, който първи депозира сигнал срещу Иван Гешев. За разлика от него, защото той се уличи във връзки с политици, аз не поддържам никакви връзки с политици", заяви още Сарафов.

По "Чекмеджегейт"

"Разследването "Чекмеджегейт" е от категорията като "Барселонагейт" дела, които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев", коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

"Така че това дело, независимо къде е - в България или САЩ, се съгласува, и съм дълбоко убеден, че е съгласувано с него персонално (Иван Гешев - ред. бел). Никога не съм имал представа какво изобщо се случва по това дело, то е далеч извън моята компетентност", добави той.

Сарафов заяви, че има своя версия какво се е случило.

"Прекратяването на т.нар. "Чекмеджегейт" и активизирането на казуса "Барселонагейт" е т.нар. танц на Гешев с политиците" - по едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това, допълни Сарафов.

Според него тази категория дела трябва да приключват бързо и категорично, а не да се точат по три години.

В момента имам усещането, че се ползват за политически шантаж, за да не остава в обществото съмнение в обективността на институцията. Със сигурност поставянето на дела на трупчета е извън моето знание, аз съм само административен и оперативен ръководител, каза още Сарафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай