Четвъртък,

Близнашки  обясни какво  чака Радев, ако сезира КС

От: сс -
515
Близнашки  обясни какво  чака Радев, ако сезира КС
A
A
A

Радев рискува да стане за смях, ако сезира КС за главния прокурор. Това би било огромна политическа грешка", коментира в предаването "Неделята на NOVA" бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки. Той определи като груба грешка и решението на Радев да върне указа за прегласуване във ВСС.

"КС тълкува не закона, а Конституцията. Радев не може да вземе друго решение, освен да последва досегашната практика", допълни юристът. "Последната дума, спрямо нашата Конституция, е на ВСС. Радев би нарушил Конституцията и би било висше държавно престъпление (наред с държавната измяна). Конституцията е пределно ясна - няма какво да се пита КС", каза проф. Близнашки.

Той коментира и избрания за нов главен прокурор Иван Гешев, като подчерта, че подкрепя концепцията му за справянето с престъпността. "Иван Гешев ще има на разположение 7 години да се докаже. Концепцията му е прагматична, насочена към актуалните проблеми за организираната престъпност. Надеждата е, че той ще се заеме с работа, а няма да се занимава с критиките на някои магистрати, които чухме", даде оценката си за новия главен прокурор проф. Близнашки. Той намери за абсурдна ситуацията с протестите срещу Гешев с довода, че това е избор на самата съдебна система, а не на гражданите.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички