Бъдещето на Джок все още е неизвестно

Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е готов от понеделник

Бъдещето на Джок все още е  неизвестно | StandartNews.com

Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е готов от понеделник. Това заяви в интервю за Нова телевизия самият той след условното му предсрочно освобождаване от затвора. Полфрийман не може да си обясни защо, след като бе пуснат предсрочно от затвора, се намира в Бусманци.

"Билетът е купен, паспорт имам от понеделник. И някакви полицаи, не знам откъде, от миграция мисля, са казали на служителите от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия", разказа още Джок. Той има издадена забрана да напуска България. В същото време твърди, че има забрана и да влиза в страната.

"Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина да бъда депортиран", обясни убиецът на студента Монов.

Полфрийман коментира мотивите на Софийския апелативен съд за предсрочното му освобождаване: "От 2015 г. досега съм работил и учил в затвора, също съм бил учител по английски на българи в затвора в Казичене. Бях и в администрацията на затвора като вид секретар. Най-вече съдът споменава, че нямам един лош доклад, всеки годишен доклад е бил положителен 11 и половина години", заяви Полфрийман.

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов обяви преди дни, че през годините има данни, че Полфрийман е правил опит за бягство.

"Според мен това трябва да е повод за дело за клевета. Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство", попита Полфрийман. "Има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които искат да подкрепят моето освобождаване. Но не се страхувам”, каза още той.

Австралиецът не прави планове за бъдещето си: "Как може един човек да планира бъдещето си, когато всеки ден, всяка седмица има някакви незаконосъобразни изненади", допълни убиецът на студента Монов.

Той е изплатил малка част от 400 000 лева обезщетение за семейството на убития Андрей Монов. "Досега съм дал затворническа заплата между 4 и 5 години. Ако съм имал заплата в затвора, съм дал 5 години на госпожа Монова. Останалата част просто трябва да плащам, както мога. Аз нямам пари", каза Полфрийман.

Върховният касационен съд решава на 23 октомври дали да се преразгледа делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай