Банковият обирджия от Сливен остава в затвора

СГС отказа да го пусне предсрочно

Банковият обирджия от Сливен остава в затвора | StandartNews.com

Софийският градски съд отказа предсрочно освобождаване от затвора на банковия обирджия от Сливен Стефан Стефанов, пише dir.bg.

На 23 март 2011 г. Стефанов направи опит да обере банков клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен. Той простреля охранителя Станчо Станев и взе шестима служители в банката за заложници. Кризата продължи повече от 18 часа, през които похитителят пусна всички заложници и се предаде след тежки преговори с психолог от МВР.

Делото продължи 3 години, през които стигна до Върховния касационен съд, но бе върнато на първата инстанция. В крайна сметка през юни 2014 г. при повторното разглеждане на процеса от върховните магистрати, те потвърдиха решението на Бургаския апелативен съд - 15 години затвор за Стефанов.

Мотивът на съдия Петър Стоицев е, че 36-годишният мъж трябва да даде още доказателства за своето поправяне. До момента от 15-годишната присъда неуспелият обирджия е изтърпял 8 г., 1 месец и 15 дни. От работа му се приспада 1 година и 15 дни и му остават да излежи 5 г., 9 месеца и 24 дни, съобщава още dir.bg.

В молбата си до магистратите, затворникът посочва, че полага труд в общежитието в Кремиковци, където излежава наказанието си. Затворническата администрация обаче е против неговото освождаване, защото смята, че има какво да се направи за неговото превъзпитание.

Според съда, лишеният от свобода частично поема отговорността за сторенето, но все още не е осъзнал напълно мотивите за криминалното си поведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай