Бандата на Ицо Папата отива на съд за рекет

Бандата на Ицо Папата отива на съд за рекет | StandartNews.com

Близо 40 души дали показания срещу свакото на Азис

Петимата изнудвали жертвите си за суми от 3 до 500 000 лв.

Един от най-влиятелните ромски барони Христо Василев, познат като Ицо Папата, и престъпната му рекетьорска група, в която участвала и дъщеря му, отиват на съд. Това се случва след близо 4 г. разследване. Обвинителният акт срещу свакото на Азис и четиримата от бандата му, която действала в района на София и Костинброд от януари 2010 г. до 6 април 2012 г., е внесен от Специализираната прокуратура в Специализирания наказателен съд на 30 декември м.г. Това съобщиха от Спецпрокуратурата.

Групата е задържана при специализирана операция на ГДБОП, като първоначално разследването е водено под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура. На съд са предадени Христо Василев, ръководител на групата, и участниците Станка Върбанова, Златко Танев, Борис Маринов и Тома Илиев. Според доказателствата по делото, участниците в групата са изнудвали различни лица за суми между 3000 лв. и 500 000 лв. Парите са искани под заплахата, че срещу тях или срещу техни близки ще бъдат инициирани наказателни досъдебни производства чрез лъжливи показания на вербувани от групата "свидетели".

Конкретни суми са били искани дори от името на прокурор, който уж бил близък на Христо Василев, твърдят от прокуратурата. За да вземе рекета, групата използвала "свидетели", които давали неверни показания срещу набелязаните жертви. След получаването на поне част от исканите суми оттегляли лъжливите си показания. Потенциалите жертви избирал лично Христо Василев. Възлагал на членовете на групата конкретни задачи за изпълнение, контролирал дейността на всеки от тях и разпределял придобитите от престъпната дейност средства на участниците. Част от заплахите Василев отправял лично, а други чрез подчинените си, се казва в обвинителния акт.

300 000 лв. поискал Василев през януари 2012 г. от близките на мъж, задържан и обвинен дни преди това в опит за убийство над самия Василев, на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев и на прокурор от ВКП. Бащата на обвинения бил заплашен, че синът му ще излезе от ареста само когато Василев каже, че ще "приготви" още 5-6 свидетели, които да го оставят зад решетките завинаги. Близките на жертвата

платили 15 000 лева и 15 000 евро

за освобождаването на мъжа от ареста. Мярката за неотклонение на арестувания обаче така и не била изменена в по-лека. Това се случило месеци по-късно, съобразно закона и доказателствата по делото.

По същата схема през януари 2012 г. групата, в лицето на Златко Танев, поискала 500 000 лева от близките на обвинен за убийство, извършено през 2008 г. Първоначално мизата била 15 000 лв. - преди гледането на мярката за неотклонение. При последвалите срещи с роднините исканите суми - "за да оправим делото", постоянно варирали. Непроменени оставали заплахите и увещанията.

На 6 април 2012 г. Христо Василев и Станка Върбанова (която е негова дъщеря) са задържани в дома им от агенти на ГДБОП минута след като получили 15 000 лева в предварително маркирани банкноти от по 100 лв. При задържането си Върбанова

опитала да скрие пачката в дънките си

в областта на слабините и впоследствие да ги изхвърли. Същия ден са задържани и другите участници в групата.
Престъпната дейност на петимата обвинени се доказва от показанията на близо 40 свидетели, множество веществени доказателства (в това число и СРС), заключения от съдебни експертизи.

В момента Папата излежава присъда в Софийския затвор. В началото на 2014 г. Василев бе осъден на 6 г. решетки за изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов. По същото дело, подсъдим бе и ромският лидер Цветелин Кънчев - Дон Цеци, когото и двете предходни инстанции обявиха за невинен. Третият подсъдим - Димо Димитров, пък получи 3 г. условно заради влошеното му здравословно състояние. Тримата бяха съдени за това, че през 2009 г. са искали 165 000 евро от ген. Николов, заплашвайки го, че ще извадят компромати срещу него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай