Атакуваха прокуратурата! Има ли връзка с новия "Магнитски"?

Прокуратурата ще се самосезира и ще възложи проверка, която да правят ДАНС и ГДБОП

Атакуваха прокуратурата! Има ли връзка с новия "Магнитски"? | StandartNews.com

Неуспешна хакерска атака на интернет страницата на прокуратурата е направенa по-рано днес. Това потвърди за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Малко преди 13:00 часа към сайта на институцията са регистрирани опити за едновременно влизане, многократно надвишаващ установения лимит. След засичането на DDoS атаката, администраторите на сайта са включили допълнителни защити, които не са позволили блокирането на страницата.

По думите на Милева атаката идва от Русия. Прокуратурата ще се самосезира и ще възложи проверка, която да правят ДАНС и ГДБОП, посочи още говорителят на главния прокурор.

Преди три месеца сайтът на българската прокуратура беше отново атакуван, като тогава отговорност за атаката пое руската хакерска група KillNet.

Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон "Магнитски", свързани и със зловредното руско влияние. Както е известно, по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в СГС за шпионаж в полза на Русия.

В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и по отношение и на други две санкционирани лица.

В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона.

Още в понеделник прокуратурата ще изиска актуална информация от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата включени в списъка "Магнитски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай