Актуализират стратегията за съдебна реформа

Актуализират стратегията за съдебна реформа | StandartNews.com

София. Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, изготвяне на международен анализ за дейността на прокуратурата, ефективни атестации, основани на еднакъв комплексен стандарт, който оценява в дълбочина работата на съдии, прокури и следователи, въвеждане на принципите на справедлив процес в дисциплинарните производства спрямо магистрати, както и разработване на модел за въвеждане на индивидуална конституционна жалба. Това предвижда проектът на актуализираната Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, който представи днес заместник министър–председателят и министър на правосъдието Христо Иванов.

Министърът определи основните насоки за реформи в съдебната система за следващите 7 години като „решителни, без да са радикални" и посочи, че е по-важно да се постави стабилна основа. „Проектът е документ със 7-годишен хоризонт. Съдебната реформа изисква не само законови и структурни промени, но и промяна в манталитета на институциите. Нашата Стратегия предвижда мерки и за това", подчерта министър Иванов.

Проектът няма да бъде внасян за гласуване на Министерски съвет, поясни правосъдният министър. По думите му той ще бъде поставен на широка обществена дискусия и следващото правителство и политически сили в парламента ще преценят какво да правят с него.

„Консенсусът за съдебна реформа е необходим и е отговорност на политическите сили. Екипът ни поставя основата, върху която да стъпят колегите от следващото правителство", заяви Христо Иванов и посочи, че през декември т.г. ще дойде последната експертна мисия на ЕК в София преди новият доклад на комисията да излезе през януари 2015 г. Според него българските власти ще имат много кратко време за реакция и трябва да има на какво да стъпят, защото в последния доклад на ЕК има препоръка за актуализация на Стратегията.

Предстоят поредица от срещи с различните професионални организации. В сряда на заседанието на ВСС също ще се постави на дискусия актуализираната Стратегия.

В отговор на въпрос за изваждането на прокуратурата от съдебната система, министър Христо Иванов посочи, че проектът не предвижда такава стъпка. По думите му мястото на прокуратурата в съдебната система е достижение на нашата демокрация. Големият въпрос е не къде е мястото на прокуратурата и как се избира главният прокурор, а как да направим така, че прокуратурата като институция да работи, смята министър Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай