Четвъртък,

Адвокат Рангелов: Управляващите преиграха с "Магнитски"

От: Стандарт -
558
Адвокат Рангелов: Управляващите преиграха с "Магнитски"
A
A
A

Законът "Магнитски" има единствено политическо значение. Това, което представя американската страна като свое решение, тук в България би следвало да има само и единствено политическо значение.За съжаление нашите управляващи приеха нещата далеч извън разумното и нормалното и преиграха в случая. Това заяви известният адвокат Людмил Рангелов в интервю за "Блиц".

По думите на юриста, властите у нас са реагирали с икономически санкции срещу български стопански субекти на един закон, който по същността си действа само и единствено на територията на САЩ. "Факт е, че световната банкова система основно се контролира от американските банки и една транзакция от тези юридически лица, които са в списъка, може да доведе до някаква санкция, но това е автономно решение на всяка банка.Вмешателството, което нашето правителство извърши, беше прекомерно и непремислено. Ако трябваше да се предприема някаква защита на интересите на предприятия с държавно и общинско участие, първо трябваше много внимателно да се изследва има ли някое от тези предприятия контактна точка с посочените в така наречения акт по закона "Магнитски" юридически лица", каза още адвокат Рангелов. Това обаче не е направено. "Буквално започнаха рестрикциите", посочи адвокатът. Според него "най-ясният и силен израз на политическо вмешателство е, че в тези стопански обекти беше включена политическата партия Гражданска платформа "Българско лято", регистрирана е по Закона за политическите партии, допусната е по Изборния кодекс до участие в избори. Тази партия съществува в съгласие с Конституцията и изведнъж попадна в този списък.Всички политици, които се представят като демократи, трябваше поне в това отношение да предприемат някаква реакция. Тези, които участват в политическото състезание, трябваше да кажат, че всеки, който има лиценз за участие, може да се включи без да има никакви ограничения.Никой обаче не реагира, което говори за ниско самочувствие, за зависимости, за тясно партийни интересни. Това не презентира нашата държава по един добър начин пред цялата международна общност", е мнението на юриста.

 Според него не е редно да бъдат разследавни българи по този закон само защото някъде казват "чува се" и "твърди се". "Нормално е когато една такава велика държава като САЩ сметне, че има нещо нередно около тези лица и търговски дружества, това да се счита за сигнал към прокуратурата.В реда на нещата е да се започне една предварителна проверка и да се проверят тези твърдения, но не да се стига до досъдебни производства.Прокуратурата може да провери тези думи и след това да каже, че не може да събере доказателства, че някой е извършил корупционни действия.Родното обвинение нямаше друг изход и поиска информация от американската страна. Но, по мое мнение, допълнително информация от САЩ никога няма да предоставят по тези въпроси.. Ако сте суверенна държава, проверете дали това е вярно и кажете: "Не, ние нямаме такива доказателства този човек да се е занимавал с корупция.", цаключи адвокат Рангелов.

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички