Ина Лулчева поиска освобождаване на Арабаджиева

Делата се правят зрелищно, за да се предизвика обществен интерес

Ина Лулчева поиска освобождаване на Арабаджиева | StandartNews.com

Пет пъти вече клиентката ми Маринела Арабаджиева бе освобождавана под домашен арест, а след това Апелативният специализиран наказателен съд го отменя с несъстоятелни мотиви. Това заяви в сутрешния блок на бТВ адвокатът на Маринела Арабаджиева – Ина Лулчева.

Лулчева коментира действията на прокуратурата спрямо бизнесдамата. Тя разказа, че на 28 май съдът постановява незабавното й пускане под домашен арест, заради влошеното й здравословно състояние, а месец и половина по-късно, на 13 юли, Апелативният спецсъд отменя това определение заради процедурни неясноти и отново връща делото на първа инстанция.

В същия ден дежурен съдия разпорежда незабавното й връщане в ареста, въпреки че месец и половина е спазвала стриктно ограниченията и няма никакви опити да се укрие или да извърши престъпление. Тогава Лулчева определи действията на прокуратурата като репресия и нарушение на човешките права.

“Делата се правят зрелищно, за да се предизвика обществен интерес и да се демонстрира дейност. Това не е работа”, каза още адвокатът.

Тя припомни и несправедливите действия на съда спрямо най-малкия син на Маринела - Вълчо Арабаджиев. “Синът им бе държан като заложник до връщането им в ареста. В момента, в който се разбра, че ще бъдат върнати, бе освободен с една чудовищна гаранция”, каза Лулчева.

Тя подчерта, че това е шестият път, в който Маринела Арабаджиева е пусната под домашен арест, като причината не е здравословното й състояние, а неоправданият и стресиращ продължителен престой в ареста. “Тя трябва да бъде освободена, защото няма опасност да се укрие”, категорична бе Лулчева.

На 29 юли бизнесдамата за шести път бе пусната под домашен арест, като тя бе освободена директно от заседателната зала. Преди недоказаните повдигнати обвинения на прокуратурата преди близо две години, Маринела никога не е осъждана или задържана.

Още през месец ноември на 2019-та, Ина Лулчева коментира, че целта на прокуратурата е да държат семейството в ареста максимално дълго. “Делото е изяснено и нищо не налага задържането им на инат. Това е тормоз!”, посочи адвокатката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай