Петък,

9 часа по-късно: Какво стана на събранието за избор на членове на ВСС

От: Агенция Стандарт -
1326
9 часа по-късно: Какво стана на събранието за избор на членове на ВСС
A
A
A

Близо девет часа продължи общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). То започна с час по-късно заради ниския кворум.

След като бе избран председател на събранието, съдиите гласуваха и за няколко изборни комисии, които следващата събота, 25 юни, ще следят и самото гласуване. Тогава магистратите ще имат възможност да дадат своя вот електронно или с бюлетина. Хартиеното гласуване ще е само в Съдебната палата в София. 

Съдиите трябва да излъчат шестима свои представители във ВСС. Кандидатите са 15.

В началото на общото събрание съдиите гласуваха претендентите за членове на ВСС да отговорят на няколко еднакви въпроса. Сред тях бяха възможността да има специализирани съдилища (извън темата със закриването на сегашния спецсъд), правописа на магистратите, всеки трябваше да каже къде е завършил право и с какъв успех, както и да сподели какво мисли за числеността на парламентарната квота на ВСС, предаде БТА.

Всеки кандидат разполагаше с 10 минути, в които да развие концепцията си и още толкова, за да отговаря на въпроси от присъстващите в зала 1 на Националния дворец на културата около 200 от близо 2200 съдии в страната. Желаещите да станат членове на кадровия орган наблегнаха на проблемите с конкурсите в системата, неравномерното натоварване и независимостта на магистратите.

Следващата събота е гласуването. Електронно да подадат своя вот са заявили 1827 от 2198 съдии. За да бъдат избрани членове за ВСС всеки от тях трябва да е получил над 50 процента от гласовете. Ако това не се случи и за шестимата, тези, които имат под половината от гласовете, отиват на балотаж. Той ще е в неделя, 26 юни. Тогава за избрани се считат кандидатите с най-много събрани гласове. За да е легитимен изборът, в гласуването трябва да са участвали поне половината от имащите право на глас.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com