4 преписки за престъпления след проверка на язовирите

4 преписки за престъпления след проверка на язовирите | StandartNews.com

След проверка на рисковите водни обекти в страната са образувани 4 преписки заради данни за извършени длъжностни престъпления, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

Образувани са и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите, като по 13 от тях досега са издадени наказателни постановления.

Констатирано е, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност. Като характерни и повтарящи проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения, наличието на неизправни или частично изправни язовирни стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там, липсата на финансови ресурси по места за осъществяване на такива дейности и др.

Проверката беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след трагедията с наводнението в Мизия. Докладът на Върховната административна прокуратура е изпратен и на премиера Бойко Борисов. Той е поканил обвинителите на днешното заседание на кабинета, по време на което ще бъде обсъден проблемът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай