30 години затвор за убиеца на Вероника

30 години затвор за убиеца на Вероника | StandartNews.com

30 години лишаване от свобода за Илиян Здравков, който уби студентката Вероника. Това потвърди Апелативният съд във Велико Търново, стана ясно от пресцентъра на обвинението.

Подсъдимият е признат за виновен в умишлен грабеж, придружен с убийство. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Той ще излежи 30 години при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. Трябва да плати и 100 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на родителите на убитото момиче.

Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на подсъдимия, в която се посочва, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на изключителни смекчаващи вината обстоятелства. Като такива се сочат направените от Здравков самопризнания и фактът, че той страдал от психично разтройство, неизключващо вменяемостта му. Съставът на Апелативен съд Велико Търново обаче отхвърли доводите на защитата, въз основа на които се иска смекчаване на наложеното наказание. В мотивите си, въззивният съд е посочил, че независимо от това, че Здравков е направил самопризнание още във фазата на досъдебното производство, то не е способствало за разкриване на извършеното деяние, а е направено едва след като е имало достатъчно улики срещу подсъдимия, съобщава БНТ.

Решението на Апелативен съд Велико Търново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Припомняме, че студентката Вероника Здравкова бе убита на 28 февруари 2015 г. Момичето бе в неизвестност от дни, след което тялото й бе намерено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай